Conectează-te cu noi

Satul buzoian

Descoperă frumusețea naturală și aventura în Munții Buzăului, la Gura Siriului

Avatar photo

Publicat

pe

Dacă sunteți în căutarea unei destinații turistice care să vă ofere atât oportunități de agrement, cât și o priveliște impresionantă asupra naturii, atunci Gura Siriului este locul perfect pentru dumneavoastră. Situată în Munții Buzăului, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de orașul Buzău, Gura Siriului este o localitate cunoscută pentru frumusețea sa naturală și posibilitățile de aventură oferite de terenul muntos.

Dar poate cea mai cunoscută atracție turistică din zonă este vârful Siriu, care este unul dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Buzăului, cu o altitudine de peste 1.400 de metri. Călătoria către vârf este o aventură în sine, iar de pe vârf puteți admira o panoramă impresionantă asupra întregii zone.

Iar pentru cei care doresc să se bucure de confort și lux, Hadar Chalet este alegerea perfectă pentru cazare. Acesta este un complex turistic exclusivist, care oferă o gamă largă de facilități, precum un parc inflorit, teren de tenis, pastravarie, piscină, restaurant cu mâncare proaspătă și multe alte surprize care vă vor rămâne în suflet. Sejurul la Hadar Chalet este un moment perfect pentru a vă relaxa și a vă bucura de natură într-un mod confortabil și elegant. Pentru detalii accesati pagina Hadar Chalet

Obiective turistice în Gura Siriului:
# Barajul si lacul de acumulare Siriu – situat la Gura Siriului, si la 12 km de orasul Nehoiu, în zona din coada lacului (barajul). Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume dupa cel din Retezat construit fara a fi folosit cimentul. Are o inălțime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apă și o lungime de 14 km. Acesta oferă posibilități de agrement pe timpul verii când se poate face plajă, se pot face plimbări cu pluta și se poate practica pescuitul sportiv. Lacul Siriu este un lac de acumulare de pe râul Buzău, format în urma construcției, în perioada 1982-1994, a barajului de la Siriu și a hidrocentralei Nehoiașu, de 42 MW.
Lungime: 7,146 mi
Suprafață: 1,622 mi²
Loc de revărsare: Râul Buzău
Afluenți: Râul Buzău

# Cascada Pruncea – se află pe Masivul Podul Calului, la o distanță de 5 km de Barajul Siriu. Cascada se prezintă ca o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe Râul Caşoca. Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid. În partea stângă a cascadei există o deschizatură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oaştea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaş, pe 1 iunie.

# Cascada Cașoca – se află în Gura Siriului, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Peretele din partea stângă a cascadei are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locali din vremea lui Tudor Vladimirescu. Pentru a ajunge la ea, trebuie părăsit DN10 Buzău-Brașov spre localitatea Cașoca, în dreptul Barajului Siriu.

# Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund – se găsește pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 m, în Munții Siriului. Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa „România pitorească”, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare. Numele de Lacul fără Fund provine dintr-o altă legendă, despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

În zonă există 6 trasee turistice omologate:

DN10-Gura Bonţului (Siriu, drum forestier pe partea dreapta lac acumulare) – Gura Milea – Lacul Vulturilor; Siriu – Valea Neagră – Lacul Vulturilor; Pensiunea 14 Scaune – Cascada Pruncea ( Cașoca ); Siriu – 14 Scaune Cașoca- Titilău – drum forestier Pârâul Stânii – Vf. Podu Calului; Siriu – 14 Scaune Cașoca – Titilau – Coceanu – Bâsculița- Canton Tisa- Stana Cernatu – Vf.Penteleu; Siriu – 14 Scaune Casoca – Drum forestier Trestia – Golul Casoca – Vf.Podu Calului.

În localitatea Gura Siriului se pot practica: turismul cultural, turismul rural, turismul balnear, turismul sportiv și de agreement (drumeții), iar accesul în se poate realiza pe cale rutieră. Promovarea localității se realizează prin intermediul rețelelor de socializare, care oferă informații despre obiectivele turistice din localitate.

Baza turistică este asigurată de pensiuni, hosteluri și hoteluri care însumează 115 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 și 4 stele.

De asemenea în localitate se organizează evenimente turistice, culturale cu caracter de repetabilitate pe bază de calendar precum: Zilele comunei -Cât e Siriu de Mare, Ziua Lacului Siriu, Festival Folcloric -Izvorul Bucurie, la care partricipă anual peste 5000 de turiști.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CSM Râmnicu Sărat

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - ACS Voinţa Limpeziş

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - CS Viitorul Ianca

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

AFC Metalul Buzau - CS Stiinta Cernatesti

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Team Săgeata - ACS Montana Patarlagele

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Vointa Lanurile - ACS Gloria Vadu Pasii

18-05-2024


Trending