Conectează-te cu noi

Istoria Buzaului

LECȚIA DE ISTORIE: Descoperă minunea naturală a Vulcanilor Noroioși din Subcarpații de Curbură!

Avatar photo

Publicat

pe

Pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, în partea centrală a frumosului lanț muntos al Subcarpaților de Curbură, se ascunde un fenomen fascinant – Vulcanii Noroioși. Acest peisaj uimitor îmbină pământurile fără viață, cunoscute sub numele de „badland-uri”, cu conurile vulcanice care fac să erupă la suprafață un noroi rece și negru, dând impresia că te afli pe alte planete sau corpuri cerești.

Dar cum ia naștere acest fenomen incredibil? Emanațiile de gaze provenite din adâncurile pământului împing apele subterane la suprafață, iar în drumul lor, aceste ape stochează argilă din rocile pe care le întâlnesc. Astfel, noroiul se formează și generează erupții permanente, modelând în cele din urmă conuri și cratere de mici dimensiuni.

Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), să ajungeți în localitatea Sătuc (comuna Berca), iar de aici să mai parcurgeți încă 20 de km.

Peisajul spectaculos al Vulcanilor Noroioși este încântător prin prezența „șănțulețelor și viroagelor adânci, a plăcilor poligonale de noroi uscat și a eflorescențelor de sare. De asemenea, vegetația variată se întinde mai ales pe versanții platourilor, acolo unde terenul este mai prielnic pentru ea”, a explicat profesorul Mihai Mîncu.

Această minune naturală este grupată în patru zone distincte: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu. „La Fierbători” se află în nordul localității Berca și este caracterizată de cratere cu o formă aproape circulară, umplute cu noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul, creând iluzia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se întind în partea centrală a depresiunii Berca, pe un platou arid cu o formă circulară. Aici, pe o suprafață de 22 de hectare, numeroase conuri vulcanice active de 2-3 metri și fosile mai înalte de 6-8 metri se înșiră, emanând noroi vâscos și dezvăluind urme de petrol. Cu înălțimi și numere mai reduse, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici au o caracteristică distinctivă în partea centrală a platoului: un con proeminent, înalt, cu două cratere active de mari dimensiuni în partea superioară. În restul zonei, acești vulcani sunt mai mici în dimensiune.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - ACS Viitorul Şuţeşti

08-05-2024 , Scor: 0-5
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - CSM Râmnicu Sărat

08-05-2024 , Scor: 1-4
15:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC Metalul Buză - ACS Unirea Braniştea

08-05-2024 , Scor: 4-0
19:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - AFC Unirea 04 Slobozia

07-05-2024 , Scor: 3-0
11:00
Fotbal, LIGA2

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc - Gloria Buzău

11-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Montana Patarlagele - Vointa Lanurile

11-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Stiinta Cernatesti - ACS Team Săgeata

11-05-2024


Trending