Conectează-te cu noi

Istoria Buzaului

LECȚIA DE ISTORIE: Descoperă minunea naturală a ‘Focului Viu’ din Lopătari, un fenomen geologic unic în România

Avatar photo

Publicat

pe

SURSA FOTO: claudiuconstantin.ro

Geoparcul ‘Ținutul Buzăului’ atrage atenția cu un spectacol de flăcări care nu se stinge niciodată

Lopătari, România – Pe malul râului Slănic, în localitatea Lopătari, s-a născut un fenomen natural uluitor, denumit de localnici „focul viu”. Această minune a naturii atrage atenția turiștilor și oamenilor de știință, oferindu-le o priveliște spectaculoasă și misterioasă.

Aflată la aproximativ un kilometru de confluența râului Slănic cu pârâul Smoleanu, rezervația geologică cunoscută sub numele de „Focul Viu de la Lopătari” se întinde pe o suprafață de 0,03 ha. Aici, coloane de foc țâșnesc din adâncurile pământului și se crede că ardeau fără a se stinge vreodată.

Explicația acestui fenomen extraordinar constă în depozitele de gaze naturale aflate în subteran, care, în drumul lor către suprafață, se aprind cu ajutorul cristalelor de cuarț. Focul rezultat nu se stinge niciodată datorită alimentării constante cu gaze din adâncurile pământului. În anumite momente, flăcările pot atinge chiar un metru înălțime, iar frumusețea lor este amplificată în timpul nopții, când se observă o nuanță albăstruie fascinantă.

Cu toate acestea, contrar credințelor locale, „focul viu” poate să se stingă în cazul în care presiunea gazelor scade sau din cauza influenței vântului și a ploii. Cu toate acestea, atunci când fenomenul este activ, oferă o experiență de neuitat celor care îl vizitează.

„Focul Viu de la Lopătari” este parte a Geoparcului „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce adăpostește elemente geologice deosebite, împreună cu aspecte ecologice, arheologice, istorice și culturale. Geoparcul aspiră să obțină statutul de Geoparc UNESCO și a fost inițiat în 2007 de Universitatea din București în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău. Scopul acestui program este conservarea, promovarea și valorificarea elementelor naturale și culturale remarcabile din zonă, în timp ce susține dezvoltarea socială și economică a comunităților, având la bază principiile dezvoltării durabile.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21:30
Fotbal, SUPERLIGA

ACS Petrolul 52 - Gloria Buzău

15-07-2024 , Scor: 1-1
19:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

22-07-2024
-
Fotbal, SUPERLIGA

ACSM Politehnica Iaşi - Gloria Buzău

27-07-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024 , Scor: 1-1
,

,Trending