Conectează-te cu noi

24 Ore

Obiective turistice în Buzău. Locuri de vizitat în unul dintre cele mai spectaculoase județe din țară

Avatar photo

Publicat

pe

Județul Buzău este faimos pentru vulcanii săi noroioși, dar și pentru alte obiective turistice pe care mulți români vin să le viziteze an de an. Dacă nu ai vizitat încă județul Buzău, atunci ar trebui să îți rezervi măcar două zile pentru a face asta.

► Curiozități despre județul Buzău

► Orașul Buzău

► Ce poți vizita în orașul Buzău

► Stațiunea Sărata Monteoru

► Ce poți face la Pietroasele, în Buzău

► Locuri de vizitat în Nehoiu și în apropiere

Județul Buzău este situat în sud-estul României și are o suprafață de 6.103 km2, reprezentând mai mult de 2,5% din suprafața țării.

Curiozități despre Buzău. Se învecinează cu următoarele județe: Brașov și Covasna la nord-est, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomița la sud și Prahova la vest.

Județul ocupă cea mai mare suprafață a bazinului hidrografic al râului Buzău, având toate formele geografice: munți în partea de nord, câmpie în sud, iar între acestea o zonă colinară subcarpatică.

Zona montană cuprinde Munții Buzăului și Munții Vrancei. Munții Buzăului – aflați în cea mai mare parte pe teritoriul acestui județ – cuprind cinci masive: Penteleu, Podu Calului, Siriu, Monteoru și Ivănețu.

Zona colinară este cunoscută sub denumirea de Subcarpații Buzăului, constând într-o succesiune de creste și depresiuni colinare; altitudinea variază între 400 și 800 m.

Zona de câmpie are o altitudine care variază între 40 și 100 m. Trecerea din zona colinară este lentă la est de râul Buzău și bruscă la vest de râu. Câmpia suprapusă pe suprafața acestui județ este Câmpia Gherghiței, Câmpia mijlocie a Bărăganului, Câmpia Buzăului-Călmățui și Câmpia Râmnicului.

Datorită geografiei diverse, există trei tipuri de climă: climă de munte, de deal și de câmpie.

Există numeroase lacuri, diferențiate după originea lor: lacuri periglaciare (Lacul Vulturilor), lacuri de baraj natural, lacuri de carstolină și lacuri de baraj artificial.

Județul Buzău a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 372 d.Hr., în „Patimile Sfântului Sava”, o scrisoare patristică păstrată în Arhivele Vaticanului, care relatează martiriul lui Sava Gotul în râul Mousaius (Buzău).

Apele minerale sunt abundente și variate. Principalele zone cu ape sulfuroase și feruginoase bogate în sodiu și clor sunt la Siriu, Nehoiu, Monteoru, Fisici, Balta Alba, Strejeni, Nifon și Lopatari.

Iarba numită „Gărdurărița”, care crește în zona Vulcanilor Noroioși, este specifică acestui județ, fiind singurul loc din Europa în care această plantă poate fi întâlnită.

În plus, județul are 15 rezervații naturale cu o suprafață totală de 1780 ha, asta în cazul în care nu aveai suficiente motive de a îl vizita.

Despre orașul Buzău. Orașul Buzău, reședința județului cu același nume, are o populație de 115.494 de locuitori și se află pe locul 18 în România după numărul de locuitori. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, iar în Evul Mediu a fost un important târg și episcopie, având ca activități principale agricultura și comerțul.

După ce orașul s-a confruntat cu mai multe devastări în secolele XVII și XVIII, a urmat dezvoltarea economică și industrială, iar sistemul școlar a fost redefinit. În această perioadă a fost amenajat și proiectat Palatul Comunal (Primăria), cea mai emblematică clădire a orașului.

Orașul s-a extins semnificativ în timpul perioadei comuniste, populația s-a triplat și au fost construite multe fabrici.

În municipiul reședință de județ există opt monumente istorice de interes național, printre care complexul bisericesc Nașterea Maicii Domnului, format din biserica actuală și turnul bisericii, tribunalul, biserica Buna Vestire, Casa Vergu-Mănăilă și Palatul Comunal.

Orașul Buzău este menționat în documente datând din 1431, care îl descriu ca fiind un centru comercial și de producție.

Ce poți vizita în orașul Buzău. Orașul Buzău are o bogată moștenire culturală și istorică, așadar numeroase obiective turistice. Printre ele se numără parcuri, muzee, biserici și mănăstiri, clădiri emblematice și castele.

Parcul Crâng este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Buzău. Este locul în care localnicii vin să se relaxeze, iar turiștii vin pentru a fotografia locul spectaculos.

Palatul Comunal se află în centrul orașului și este sediul Primăriei și al Consiliului Local. Este o clădire spectaculoasă, mai ales în serile de vară, când luminile o pun în valoare.

Castelul Marghiloman este așezat la periferia orașului Buzău și a fost ridicat de către Iancu Marghiloman în mai puțin de cinci ani. Castelul are 31 de încăperi și are un parc împrejurul său.

Casa Vergu-Mănăilă este o clădire istorică importantă a orașului, unde turiștii pot admira colecția etnografică. Citește articolul integral pe stirileprotv.ro

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CSM Râmnicu Sărat

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - ACS Voinţa Limpeziş

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - CS Viitorul Ianca

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

AFC Metalul Buzau - CS Stiinta Cernatesti

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Team Săgeata - ACS Montana Patarlagele

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Vointa Lanurile - ACS Gloria Vadu Pasii

18-05-2024


Trending