Ascuns pe partea estică a versantului Mălăia, în imponentii Munți Siriu, se află un lac de o frumusețe răpitoare și încărcat de legende – Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund. Această bijuterie naturală impresionează prin peisajele sale pitorești și poveștile fascinante care l-au învăluit de-a lungul timpului.
Numele „Lacul Vulturilor” a fost inspirat de o legendă străveche, preluată de celebrul scriitor Alexandru Vlahuță în lucrarea sa „România pitorească”. Conform legendei, primăvara, vulturii sosesc la acest lac pentru a bea apa miraculoasă, care le conferă tineret și vitalitate. Aici, puii lor învață să zboare, iar priveliștea lor stăpânește cerul, întrețesându-se cu oglinda fermecată a lacului.
Pe de altă parte, denumirea de „Lacul fără Fund” provine dintr-o altă poveste captivantă. Se spune că un cioban, plecând în căutarea aventurilor, și-a lăsat turma de mioare pe malul acestui lac și a aruncat bâta în apa sa limpede în semn de plecare. După un an de călătorii și dor de locurile natale, ciobanul își găsește bâta în apele Dunării. Cuprins de amintirea mioarelor și a locurilor sale dragi, el se întoarce acasă, în inima munților, la Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund.
Situate la altitudinea de 1420 de metri, apele cristaline ale acestui lac montan încântă privirile și invită la contemplare și liniște interioară. Peisajul spectaculos înconjurător, format din creste mărețe și păduri pitorești, adaugă o notă de mister și farmec acestei destinații.
Pentru iubitorii de natură și aventură, explorarea Lacului Vulturilor sau Lacului fără Fund este o experiență de neuitat. Drumețiile pe traseele montane, plimbările cu barca pe lac sau pur și simplu relaxarea în mijlocul peisajului sunt activități care îi apropie pe turiști de frumusețea și energia acestui loc special.
Viorel
21.05.2023 at 09:48
Mare atentie, totusi! Ca unul care a facut acest traseu, confirm ca merita. Numai ca acolo este si ceea ce se cheama Poarta Vanturilor, chiar acolo trecand curentii de aer dinspre Ciucas spre Muntii Buzaului. Exista ceturi ce pot cadea in plina vara, in cateva ore, si care te pot bloca acolo. Am prins asa ceva, si am decis , la acea vreme, ca e mult mai sanatos sa asteptam sa se ridice ceata, pentru ca vizibilitatea era de maximum 15 m. De aceea va spun, e bine sa fiti pregatiti pentru o astfel de eventualitate. Noi a trebuit sa stam doua zile pana sa putem pleca.
Pingback: 5 legende românești interesante – Esquire