Conectează-te cu noi

24 Ore

Efectele nebănuite ale încălzirii globale: fermierii români lasă livezile tradiționale și trec pe curmali, kaki și kiwi

Avatar photo

Publicat

pe

Arbuștii de curmal chinezesc, care produc fructe gustoase și dulci, asemenea merelor, vor putea fi văzuți cât de curând prin livezile din țara noastră. Asta, pentru că fermierii români au pus ochii pe speciile exotice aflate în curs de aclimatizare la Stațiunea Pomicolă din Buzău. Cercetătorii de aici spun că și rodiile, baby kiwi sau kaki au stârnit interesul cultivatorilor de fructe, scrie adevarul.ro.

Buzoienii au aclimatizat o specie de kaki pitic, foarte dulce. FOTO Iulian Bunilă

De peste patru ani, Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură din Istrița de Jos, județul Buzău, testează specii necultivate în România și a scos deja la vânzare arbuști de curmal chinezesc.

„Textura curmalului chinezesc este asemănătoare cu a unui măr, un fruct crocant și suculent, dar și extrem de dulce. Are un nivel de zahăr destul de ridicat, ceea ce îl face interesant și apreciat mai ales pentru copii”, spune Rareș Pândaru, șeful Stațiunii de Cercetare pentru Pomicultură Istrița de Jos.

Curmalele se închid la culoare după coacere. FOTO I. Bunilă

Curmalul chinezesc poate fi cumpărat deja din pepiniera pomicolă de la Istrița de Jos. Sunt plante la ghiveci, sădite în ultimii doi ani. Unii dintre puieți au deja fructe pe ramuri, semn al calității acestui soi, spun horticultorii buzoieni.

„Nu are boli și dăunători, valorifică foarte bine terenurile sărăturate sau supuse deșertificării, și știm că acest lucru reprezintă o problemă la noi în țară, în special în partea de sud-est a țării, și este o plantă extrem de productivă și foarte precoce. Intră foarte repede pe rod. O plăntuță de un an de zile deja fructifică și ajunge să facă primele fructe”, explică Rareș Pândaru.

Curmalele chinezești se consumă… citește articolul integral pe adevarul.ro.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21:30
Fotbal, SUPERLIGA

ACS Petrolul 52 - Gloria Buzău

15-07-2024 , Scor: 1-1
19:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

22-07-2024 , Scor: 1-2
-
Fotbal, SUPERLIGA

ACSM Politehnica Iaşi - Gloria Buzău

27-07-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024 , Scor: 1-1
,

,Trending