Conectează-te cu noi

Satul buzoian

O localitate uitată: Pardoși – satul cu o singură vacă și o primărie cu 9 consilieri

Avatar photo

Publicat

pe

Captura foto Blitz24 (Youtube)

În mijlocul unui peisaj idilic, comuna Pardoși, aflată în județul Buzău, continuă să se confrunte cu provocările depopulării și ale unui buget local insuficient. Cu doar trei sute de locuitori rămași în această localitate dispersată în patru sate, Pardoși devine emblematică pentru discrepanțele din structura teritorială a României.

Veniturile locale, totalizând aproximativ 150 de mii de lei pe an, se dovedesc a fi insuficiente pentru a acoperi cheltuielile salariale ale primăriei pe o perioadă de doar trei luni. Șocant, o treime din această sumă este destinată exclusiv indemnizațiilor celor nouă consilieri locali, într-un moment în care depopularea accentuată afectează chiar și unul dintre sate, lăsându-l cu doar un singur locuitor – un bătrân pe nume Nea Ionică.

În ciuda peisajului aparent izolat, comuna dispune de o primărie funcțională, dar chiar și primarul, Iulian Preda, recunoaște că suma colectată acoperă doar o fracțiune din nevoile curente, precum salariile și iluminatul. Întrebarea despre durata pentru care pot fi plătite salariile aduce răspunsul surprinzător de doar trei luni, restul fiind susținut din bugetul de stat.

Primăria, cu cei 9 angajați și consilierii locali, aceeași cifră, primesc împreună o indemnizație anuală de aproape 60 de mii de lei, o cifră pe care primarul Preda o consideră exagerată pentru o comună atât de mică. Recunoscând că ar fi trebuit să reducă numărul de consilieri demult, el argumentează că economiile ar fi fost mai semnificative decât desființarea unui post de primar sau viceprimar.

În timp ce Pardoși nu este singura comună aflată într-o astfel de situație în România, discuțiile despre reorganizarea administrativă și comasarea localităților rămân subiecte de interes în rândul comunităților afectate. Cu toate acestea, liderii politici au anunțat că discuțiile reale despre reorganizare nu ar începe decât în 2025, iar incertitudinea persistă cu privire la realizarea și implementarea schimbărilor necesare. Până atunci, comuna Pardoși rămâne un simbol al provocărilor cu care se confruntă localitățile mici în cadrul actualei structuri teritoriale.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17:30
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSM Focşani 2007

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

CSM Focşani 2007 - AFC Metalul Buzău

01-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, FINALA: CUPA ROMANIEI

ACS Team Săgeata - FC Petrolul Berca

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024
,

,Trending