Conectează-te cu noi

24 Ore

Cele mai frecvente tulburări de somn – Cauze și tratament

Avatar photo

Publicat

pe

Ce sunt tulburările de somn?

Tulburările de somn reprezintă un set de afecțiuni care influențează capacitatea organismului de a se odihni în mod satisfăcător. Printre cele mai comune simptome ale apariției acestora, întâlnim incapacitatea de a adormi, senzații de iritabilitate, anxietate, stres, lipsa concentrării sau depresie.

Care sunt cauzele care favorizează apariția acestora?

Adesea, tulburările de somn sunt cauzate de o combinație de factori de mediu, fizici și psihologici. Atunci când apar, ciclul de somn se întrerupe, cauzând patologii variate. Cauzele sunt diverse și se manifestă și în funcție de tipul de tulburare de somn. Spre exemplu, cauzele insomniei pot varia de la anxietate, stres, evenimente stresante la dureri cronice, boli respiratorii, administrarea anumitor medicamente sau un mediu de somn neprielnic. Desigur, sindromul picioarelor neliniștite, nacrolepsia, apnee de somn, pot apărea ca urmare a acelorași cauze. Sau pot fi declanșate de anumiți factori genetici, consum de cofeină înainte de somn, ture de noapte prelungite ori nivelări scăzute de minerale în creier.

Cum pot fi tratate tulburările de somn?

În general, tratamentul pentru tulburările de somn variază în funcție de tip și de cauzele declanșatoare. Câteva metode de tratament includ terapia cognitiv-comportamentală, terapia prin neurofeedback, medicația sau terapia cu lumină. Terapia cognitiv-comportamentală reprezintă prima soluție pentru tratarea factorilor care conduc la apariția tulburărilor. Vizează utilizarea unor tehnici, cum ar fi restricția sau reeducarea somnului, dar și dezvoltarea unor tehnici de relaxare pentru a favoriza instalarea liniștii înainte de somn. În ceea ce privește terapia prin neurofeedback, aceasta este o soluție non-invazivă, care are scopul de a regla activitatea cerebrală pentru corectarea dezechilibrelor neurologice implicate în apariția tulburărilor de somn.

Pentru anumite persoane, medicamentele, precum somnifere cu sau fără rețetă, pot fi utile în gestionarea tulburărilor de somn. În anumite cazuri, terapia cu lumină infraroșie, ar putea crea mediul propice somnului, crescând relaxarea.

Fie că te confrunți cu insomnii, apnee de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, acest tip de tulburări pot avea un impact major asupra sănătății și stării tale de bine. Este important să cunoști ce anume le declanșează și să alegi metoda de tratament potrivită. Cu ajutor profesional, vei reuși să înțelegi cauzele și să iei măsuri pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - ACS Viitorul Şuţeşti

08-05-2024 , Scor: 0-5
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - CSM Râmnicu Sărat

08-05-2024 , Scor: 1-4
15:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC Metalul Buză - ACS Unirea Braniştea

08-05-2024 , Scor: 4-0
19:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - AFC Unirea 04 Slobozia

07-05-2024 , Scor: 3-0
11:00
Fotbal, LIGA2

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc - Gloria Buzău

11-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Montana Patarlagele - Vointa Lanurile

11-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Stiinta Cernatesti - ACS Team Săgeata

11-05-2024


Trending