Principalul rau este Buzaul cu o lungime de 325 km izvoraste din partea estica a Muntilor Ciucas si are ca principali afluenti Siriul, Valea Neagra, Nehoiul, Saratelul, Slanicul, Casoca si Basca Roziliei. De-a lungul timpului acesta a avut mai multe albii precum si cea actuala a Calmatuiului, producand mari pagube materiale prin caracterul sau torential in timpul inundatiilor din 1969, 1970 si 1975.
Raul Ramnic izvoraste din varful Furu si are o lungime de 139,5 km. Dupa ce strabate zona subcarpatica si cea de campie se varsa in Siret.
Raul Calmatui are o lungime de 145 km si izvoraste din zona mlastinoasa delimitata de orasul Buzau si comunele Stalpu, Costesti si Tintesti. Apele mlastinoase provin din Buzau si Niscov, iar istoria ne relateaza ca pe vremea cand Buzau se varsa direct in Dunare, acesta curgea pe actuala vale a Calmatuiului.
Dintre lacurile periglaciare cel mai reprezentativ este Lacul Vulturilor, specialistii constatand ca acesta a luat nastere prin deplasarile de teren in conditii periglaciare. Grupul de lacuri de la Joseni, de pe Valea Grabicina si din Policiori s-au format ca urmare a alunecarilor de teren. Lacurile de baraj natural s-au format in urma alunecarilor de terent barand cursul unui rau. Printre acestea se numara
Lacul Casoca, Lacul Talharilor de pe Valea Hansaru si altele. Lacurile carstosaline s-au format in urma dizolvarii si a tasarii in zonele de sare. Dintre acestea fac parte grupul de lacuri de la Meledic si lacul de la Odaile. Pe langa lacurile naturale s-au mai format si lacuri artificiale ce au luat nastere in urma unor amenajari speciale sau a unor baraje de retentie. Cele mai importante sunt lacurile de la Costeiu, Glodeanu Sarat, Amaru si Luciu. Dintre limanele fluviatile fac parte Balta Alba si Amara, prima avand apa salmastra si mal cu valoare terapeutica, iar Amara are apa dulce, fiind alimentata de un canal din Buzau si un parau.