Istoria Buzaului
LECȚIA DE ISTORIE: Finalizat în anul 1903, Palatul Comunal Buzău a fost bombardat și incendiat de avioane britanice în august 1944

Palatul Comunal din Buzău a fost construit în timpul mandatului primarului Nicu I. Constantinescu și a reprezentat simbolul arhitectonic al orașului timp de mai mult de un secol. Sala de recepții a fost una dintre cele mai impresionante încăperi, cu un stil deosebit și decoruri de lux. Construit între anii 1899 și 1903 și este considerat una dintre cele mai impresionante clădiri comune din Regatul României. Clădirea a fost ridicată în locul fostei grădini publice, fiind înălțată din cărămidă arsă pe un soclu de piatră. Palatul Comunal are un parter, un etaj și un turn cu ceas.
În timpul unei vizite la Buzău în 1902, Nicolae Iorga declara că Palatul Comunal va fi fără îndoială cea mai frumoasă primărie din ţară şi o comoară de mare valoare pentru orașul Buzău. Această clădire emblematică a devenit simbolul arhitectonic al orașului pentru mai bine de un secol.
Până la distrugerea sa într-un incendiu în noaptea de 27 spre 28 august 1944, sala de recepții a fost bijuteria Palatului Comunal, cu ornamente de stil venețian. În centrul sălii se afla o masă masivă din stejar cu picioare ce se terminau cu capete de lei, iar camera era decorată cu scaune capitonate, covoare și o colecție de tablouri semnate de pictori renumiți. Aici au avut loc ceremoniile de inaugurare în 1903 și ședințele solemne anuale de învestire a administrației comunale după alegeri, precum și alte importante manifestări artistice, inclusiv concerte și baluri.
Merită menționat că măreția Palatului Comunal din Buzău a atras atenția militarilor germani care se retrăgeau din Moldova în fața sovieticilor, clădirea fiind prezentată într-un documentar filmat în 1944 de operatori ai armatei germane.
Clădirea, construită între anii 1899 și 1903, a fost cea mai impunătoare construcție comunală din Regat și un simbol arhitectonic al Buzăului. De câțiva ani, se discută despre transformarea actualului sediu al Primăriei buzoiene în muzeu sau măcar în obiectiv turistic. Acum, se pare că ideea a prins contur, iar accesul publicului în turnul cu ceas va deveni posibil în curând. Proiectul a fost realizat de arhitectul Alexandru Săvulescu, unul dintre întemeietorii Școlii de Arhitectură din București, iar clădirea este una dintre cele mai frumoase primării din țară, conform spuselor lui Nicolae Iorga. Clădirea a fost ridicată din cărămidă arsă și piatră de Ciuta și din carierele din Dobrogea și Câmpulung și are parter, etaj și turn cu ceas.
- Locuri de muncă Buzău2025-03-24
Se fac ANGAJĂRI | 50 locuri de muncă disponibile la Buzău
- 24 Ore2025-03-24
Incident la spectacolul „Pe de altă parte” din Buzău: spectator evacuat cu poliția
- 24 Ore2025-03-24
A FOST CUTREMUR! L-AŢI SIMŢIT? ZONA SEISMICA VRANCEA
- 24 Ore2025-03-24
Buzău: Focare noi de pestă porcină în două comune
- 24 Ore2025-03-24
La mulți ani, prof. univ. dr. Nicolae ISTUDOR! | Buzoianul este rectorul Academiei de Studii Economice din București
- 24 Ore2025-03-24
BEC a decis: Lista completă a candidaților la președinție: cum vor apărea pe buletinul de vot