Istoria Buzaului
LECȚIA DE ISTORIE: Școala Normală de fete(1937), în prezent sediul Muzeului Județean Buzău

La Buzău, dezvoltarea învățământului românesc a avut un mare impact în ultimele secole, începând cu construcția celor 108 școli în această regiune. Printre acestea, școala primară nr. 8 din cartierul Mihai Viteazul, mai târziu nr. 10, se evidențiază prin istoria sa.
Pe lângă contribuția sa în ceea ce privește legislația, dr. Constantin Angelescu a fost implicat și în construcția de clădiri școlare. Printre acestea se numără Școala Normală de fete, inaugurată la 1 septembrie 1937, care este în prezent sediul Muzeului Județean Buzău, și clădirea internatului Liceului „B.P.Hasdeu”, dată în folosință în 1937.
Spiru C. Haret, un mare reformator al învățământului românesc și primul doctor în matematici din România, a fost, de asemenea, căsătorit cu o buzoiancă – Ana Popa, una din cele șapte fiice ale pitarului Ghiță Popa (Popescu) din Lipia. Dr. Constantin Angelescu, rudă prin alianță cu Spiru Haret, a fost numit „părintele școalei și culturii naționale” de un ziar din Buzău.
De-a lungul carierei sale de 35 de ani ca ministru și de patru ori ministru al școlilor, între 1918 și 1937, dr. Constantin Angelescu a avut un impact major în domeniul educației din România. El a unificat sistemul de învățământ în întreaga țară și a introdus legislația unitară în acest domeniu pe întreg teritoriul românesc.
Pe lângă acestea, în perioada în care a fost ministru al școlilor, au fost înființate și alte instituții de învățământ, precum Școala Profesională de Ucenici Buzău (1918), Școala Elementară de Meserii Pogoanele (1 septembrie 1922), Școala Elementară de Meserii Monteoru (1924).
- 24 Ore2025-03-24
Incident la spectacolul „Pe de altă parte” din Buzău: spectator evacuat cu poliția
- 24 Ore2025-03-24
A FOST CUTREMUR! L-AŢI SIMŢIT? ZONA SEISMICA VRANCEA
- 24 Ore2025-03-24
Buzău: Focare noi de pestă porcină în două comune
- 24 Ore2025-03-24
BEC a decis: Lista completă a candidaților la președinție: cum vor apărea pe buletinul de vot
Pingback: LECȚIA DE ISTORIE: Casa Vergu-Mănăilă, una dintre cele mai vechi clădiri din Buzău - Știri din Buzău