Conectează-te cu noi

Cultural/Educație

ȘCOALA MAXENU: Concurs de cunoștințe generale – educație preventivă cu participare internațională ,,învață să-ți protejezi viața!“

Avatar photo

Publicat

pe

Şcoala Gimnazială Maxenu – Structura G.P.N. Maxenu a fost centrul naţional al ,,Micilor Pompieri”din întreaga ţară. Astfel, vineri, 21 aprilie 2023, a avut loc Concursul de cunoștințe generale – educație preventivă ,,ÎNVAȚĂ SĂ-ȚI PROTEJEZI VIAȚA!”, activitatea nr. 2 din cadrul Proiectului Educational Județean cu participare Internațională ,,Micul pompier”, aflat la ediţia a VIII-a, coordonat de prof. înv. preșcolar Oțelea Mihaela și prof. înv. preșcolar Simion Andrea Elena.

Proiectul se derulează în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Neron Lupașcu” al judetului Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău,  Palatul Copiilor Buzău, Casa Corpului Didactic Buzău, Asociația de Întrajutorare ,,Ionașcu Filofteia Dănuța” și Primăria Comunei Țintești.

Scopul acestui concurs este cultivarea interesului și a curiozității micilor pompieri, pentru cunoașterea de către preșcolari și elevi a formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, a măsurilor de protecţie şi a modului de acţiune şi comportare în situaţia producerii lor, a mijloacelor de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, precum și formarea unor valori și atitudini concentrate pe grija pentru viața personală și a celorlalți.

Viața este darul cel mai de preț pe care îl avem. Drepturile fundamentale la viață, libertate și siguranța persoanei sunt protejate atunci când persoanele competente previn și identifică situațiile de urgență care ne amenință zi de zi. În acest context, o atenție deosebită trebuie acordată în școală protecției civile și prevenirii accidentelor provocate de foc, apă, cutremur.

Copilul, cetățeanul ucenic, trebuie ajutat de adult și modelat cu răbdare și responsabilitate civică. Preocuparea pentru viața, sănătatea și siguranța copiilor, educarea sentimentului de respect față de cei care își pun viețile în pericol pentru salvarea altor vieți este o datorie de onoare a dascălului, a familiei, a comunității. Odată educați și informați de la vârste fragede, există garanția că vor avea un comportament preventiv la maturitate. Pericolele generate s-au datorat inocenței copiilor ori indiferenței părinților față de riscurile focului.

Concursul de cunoștințe a cuprins câte un test grilă, elaborat pentru fiecare grupă/ clasă, de coordonatorul/ initiatorul acestui proiect în colaborare cu d-nul Inspector Vasiliu O. George reprezentant I.S.U. Buzău, cu un grad sporit de dificultate, ținând cont de particularitățile de vârstă ale preșcolarilor și elevilor participanți.

A fost un concurs în toată regula! Copiii au demonstrat prin completarea fisele de evaluare cu tematică preventivă, cunoştinţe temeinice privind cunoaşterea şi aplicarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, conştientizarea pericolelor ce pot apărea în jocul cu focul, recunoaşterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, precum şi formarea unor valori şi atitudini concentrate pe grija pentru viaţa personală şi a celorlalţi.

Concursul de cunoștințe cu tematică preventivă a reuşit să atragă şi în acest an un număr foarte mare de participanţi, care au venit din peste 174 unităţi şcolare de învăţământ din ţară, respectiv din 28 de judeţe. Din Republica Moldova au participat 4 cadre didactice, cu 12 fișe de evaluare- educație preventivă, nivel II/ grupa mare, din cadrul unității – Grădinița – Creșă Nr. 2 ,,Tărăncuța’’, Orașul Durlesti, Municipiul Chișinău.

Jurizarea fișelor de evaluare din cadrul concursului de cunoștințe generale- educație preventivă s-a realizat pe trei niveluri de învățământ – nivel preșcolar, nivel primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV), nivel gimnazial ( clasele V- VIII) .

Comisia de evaluare a fișelor de educatie preventivă din cadrul concursului de cunoștințe a fost alcătuită din membrii: prof. dr. Damian Antonia – inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Ivan Cristina- inspector școlar  pentru educație timpurie, inspector Vasiliu O. George – reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Neron Lupașcu” al judetului Buzău,  prof. Stănescu Mihai – director Școala Gimnazială Maxenu, prof. Stoica Elena – coordonator proiecte și programe educative Școala Gimnazială Maxenu, prof. înv. preșcolar Simion Andreea Elena- director G.P.P. Lumea Copilăriei, Rm. Sărat, profesor/intinerant Colgiu Adriana – C.Ș.E.I. Buzău, prof. Bostan Gheorghe – Palatul Copiilor Buzău,   vicepreședinte al juriului, prof. înv. preșc. Oțelea Mihaela – inițiator/coordonator proiect Școala Gimnazială Maxenu – Structura G.P.N. Maxenu și președinte al juriului, prof. dr. Trandafir Veronica – director Palatul Copiilor Buzău.

Au fost evaluate 543 fișe de concurs –educație preventivă, ale copiilor de nivel preşcolar, primar și gimnazial, juriul concursului acordând premiile I, II, III , menţiune și diploma de participare pentru fiecare nivel și categorie de vârstă, prin care s-a urmărit cunoaşterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, a măsurilor de protecţie şi a modului de acţiune şi comportare în situaţia producerii lor, precum și formarea unor valori și atitudini concentrate pe grija pentru viața personală și a celorlalți.

Prin acest concurs dorim promovarea educației pentru prevenție civică în rândul copiilor, tinerilor prin care să abordeze posibile modalități de formare a unui comportament responsabil de tip preventiv pentru diferite situații de risc(naturale sau provocate de om), cultivarea interesului și a curiozității micilor pompieri pentru cunoașterea și aplicarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în drumul lor spre grădiniță, spre școală, spre casă sau în timpul plimbărilor prin oraș.

Mulţumim tuturor participanţilor și cadrelor didactice îndrumătoare! Mulţumim membrilor din comisia de evaluare și jurizare!

Proiectul, aflat la editia a VIII- a, prin numărul mare de participanți, a avut un impact deosebit. Premiile și diplomele primite vor fi  pe măsura eforturilor participantilor.

,,Felicităm și mulțumim pe această cale tuturor participanților, cadrelor didactice îndrumătoare şi îi aşteptăm cu drag la următoarele activităţi organizate în unitatea noastră şcolară!” Mai multe informații puteți găsi pe www.lagradinita.rone-a declarat d-na prof. înv. preșcolar OȚELEA MIHAELA – inițiatoarea/coordonatoarea acestui proiect.

 

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - AFC 1919 Dacia Unirea Brăila

27-04-2024 , Scor: 2-3
17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Viitorul Ianca - CSM Râmnicu Sărat

27-04-2024 , Scor: 0-1
17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Focşani 2007 - AFC Metalul Buzău

27-04-2024 , Scor: 0-1
19:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - CS Corvinul 1921 Hunedoara

25-04-2024 , Scor: 2-2
11:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - CS Mioveni

28-04-2024 , Scor: 1-0
17:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

Montana Patarlagele - Petrolul Berca

27-04-2024 , Scor: 1-2
17:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

Team Săgeata - Vointa Lanurile

27-04-2024 , Scor: 0-1


Trending