Conectează-te cu noi

24 Ore

Ce este de fapt gazul periculos descoperit în mai multe școli din România de cercetătorii din Cluj-Napoca

Avatar photo

Publicat

pe

Gazul radon este un subiect care a generat preocupări în rândul populației în ultimele zile. Este important să înțelegem ce este radonul, impactul său potențial asupra sănătății și măsurile ce pot fi luate pentru a minimiza riscurile.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au identificat concentrații crescute de radon în aproximativ 25% din școlile și grădinițele analizate. Această descoperire solicită o atenție sporită, dar fără a induce panică.

Radonul este un gaz radioactiv natural, incolor și inodor, care provine din dezintegrarea radiului, element ce face parte din seria de dezintegrare a uraniului prezent în sol. Gazul poate pătrunde în clădiri prin crăpături în fundații sau la nivelul pardoselilor și pereților.

Radonul a existat dintotdeauna ca parte a mediului natural al Pământului. Este un gaz radioactiv produs prin dezintegrarea naturală a uraniului și a radiului, elemente care se găsesc în sol, roci și apă. Concentrațiile de radon pot varia semnificativ de la o locație la alta, în funcție de compoziția geologică a solului și de alte condiții locale.

Radonul este prezent în aerul pe care îl respirăm zilnic, deși în concentrații de obicei foarte scăzute în aerul liber. Problemele apar când radonul se acumulează în interiorul clădirilor, unde concentrațiile pot atinge niveluri care prezintă riscuri pentru sănătate. Deschiderea ferestrelor și ușilor pentru a permite circulația aerului poate ajuta la diluarea concentrațiilor de radon din interior. De aceea, este importantă monitorizarea radonului în locuințe și alte clădiri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă menținerea concentrațiilor de radon la sau sub 100 becquereli per metru cub în locuințe pentru a reduce riscurile de cancer pulmonar.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CSM Râmnicu Sărat

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - ACS Voinţa Limpeziş

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - CS Viitorul Ianca

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

AFC Metalul Buzau - CS Stiinta Cernatesti

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Team Săgeata - ACS Montana Patarlagele

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Vointa Lanurile - ACS Gloria Vadu Pasii

18-05-2024


Trending