Primăria și Consiliul Local Merei organizează a VIII-a ediție a sărbătorii „Floare de Salcâm”. Festivalul de cântec și voie bună este programat duminică, 26 mai 2024, să înceapă de la ora 15.00, ocazie cu care se va sărbători 475 de ani de existență documentară a satului Lipia. Evenimentul va avea loc pe terenul de sport din satul Lipia. Cei care nu și-au programat o plecare în județ nu trebuie să rateze însă această ocazie și să vină în satul Lipia, acolo unde îi vor putea avea alături pe unii dintre interpreții îndrăgiți de muzică populară. Autoritățile locale din Merei, în frunte cu primarul Ștefan Chircă, invită toți buzoienii să guste din plin distracția și voia bună!
Așadar, pe scena amplasată pe terenul de sport vor urca Ionuț și Doinița Dolănescu, Mario Buzoianu, Kronos, Cristina Maria Nicolae, Filofteia Drăghici, Briana Pătrașcu, Cătălin Vlad, Alexia Tarcoci, Mario Stoica, Veronica Anghel, Adelina Dedu, Iuliana Minea. La final, pe scenă va urca Biloi de la Mangalia. Prezentare și recital Angela Lazăr. La finalul spectacolului, participanții se vor putea bucura de un impresionant foc de artificii. Evenimentul va putea fi urmarit LIVE pe pagina de facebook Primaria Merei
La poalele dealului Istrita, străbătută de cursul apelor Sărata, și înconjurată de o istorie bogată și o cultură îndelungată (Sărata-Monteoru), comuna Merei se evidențiază ca una dintre cele mai remarcabile așezări din județul Buzău. Aici, istoria își întâlnește cotidianul oamenilor într-o simbioză armonioasă, completată de frumusețea turistică a locului.
Comuna Merei se extinde pe un teritoriu format din 11 localități distincte: Ciobănoaia, Dealul Viei, Dobrilești, Gura Sărății, Izvoru Dulce, Lipia, Merei, Nenciulești, Ogrăzi, Sărata Monteoru și Valea Putului. Ea se învecinează la est cu municipiul Buzău și la sud-est și sud cu comunele Stâlpu și, respectiv, Ulmeni; la vest cu comuna Pietroasele; iar la nord cu Tisău și Vernești.
Plasată strategic la sud de Valea Nișcovului și la est de Dealul Istriței, două zone cu o importanță istorică deosebită, comuna Merei a reprezentat un punct de atracție încă din cele mai vechi timpuri, când primii oameni au fondat așezări permanente. Pe lângă aceasta, în Merea au fost descoperite numeroase artefacte arheologice, aparținând unor culturi și epoci din mileniul IV î.Hr.