Indemnizaţie de 650 de lei pentru bunicii care îşi îngrijesc nepoţii.

Februarie 11 16:40 2020 by buzau.net

Bunici care au grijă de nepoți ar putea să primească o indemnizație de 650 de lei, se arată într-un proiect de lege adoptat luni tacit de Senat. Inițiatorii sunt de părere că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei decât de la creșă. Forul decizional se află însă la Camera Deputaților.

Proiectul arată că sunt luate în considerare şi situaţiile în care mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani, în care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Concomitent cu indemnizația pentru bunici, mama va încasa stimulentul de inserţie, reglementat de legislaţia în vigoare, tot de 650 de lei, potrivit proiectului.

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor.

„Considerăm că prezent inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului. Subordonându-se cu prioritate interesului superior al copilului – care se circumscrie dreptului copilului la viața de familie – considerăm că prezenta inițiativă va contribui la respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, în acord cu prevederile stabilite prin Constituție și lege și în concordanță cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte.

Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, susțin inițiatorii proiectului.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta mai trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%