Uzina electrică din Buzău, acum un monument istoric discret, a fost pusă în funcțiune în 1928 și și-a încetat activitatea în 1952, odată cu conectarea orașului la rețeaua regională / națională de distribuție a energiei electrice. În anul 1935, 61 km din totalul de 91 km de străzi din Buzău erau iluminate electric.
Societatea Comunală de Electricitate S.A. Buzău a fost înființată în 1925 cu scopul de a produce și distribui energie electrică pentru instituții publice și cetățenii orașului Buzău și de a înființa tramvaie electrice. În vara anului 1926, s-a stabilit locația unde urma să fie construită uzina, în apropierea pădurii Crâng. Clădirea uzinei a fost finalizată și pusă în funcțiune în 1928, împreună cu instalațiile care alimentau cu curent electric rețeaua de iluminat public în majoritatea străzilor din Buzău.
În anul 1925 Primăria Buzău a contactat un împrumut de la Creditul Judeţean, pentru construirea unei uzine electrice, care să producă şi să distribuie energia electrică pentru instituţiile publice şi particularii din oraş. Se avea în vedere şi alimentarea unor posibile linii de tramvai electric. Construirea uzinei a început în 1926 şi s-a finalizat în 1928, la marginea Pădurii Crâng, lângă manutanţa (brutăria) armatei. Construcţia uzinei şi lucrările de electrificare a oraşului au fost făcute de Societatea „Reşiţa”.
În esență, clădirea uzinei găzduia patru motoare diesel de 1000 CP care produceau electricitate. Celelalte uzine electrice particulare din oraș, amplasate în subsolul Palatului Comunal și pe domeniul Marghiloman, au fost închise la sfârșitul anului 1928 printr-o ordonanță emisă de Primărie. În cele din urmă, rețeaua de tramvaie electrice nu a mai fost pusă în funcțiune.
Pe parcursul timpului, la rețeaua electrică locală s-au conectat mai multe instituții și zone, printre care Prefectura și Tribunalul în 1930, Școala Primară nr. 4 de fete și Fabrica de Produse Ceramice Braniski & Rosazza din comuna Simileasca în 1932, cartierul Mihai Viteazu în 1933, Liceul de fete Dr. Angelescu și cartierul Regele Ferdinand (fostul 23 August) în 1934. În 1935, din totalul de 91 km de străzi din Buzău, 61 km erau iluminați electric. Uzina electrică de odinioară se găsește în prezent în incinta Electrica SA și găzduiește o hală de reparații pentru transformatoare, iar cele vechi dinamuri au fost demontate de-a lungul timpului.