Conectează-te cu noi

24 Ore

10 întrebări pentru deputatul de Buzău Andi Cristea

Avatar photo

Publicat

pe

Andi Cristea Cu Luca Niculescu, coordonatorul national al procesului de aderare la OCDE

Sunteți deputat PSD de Buzău, de ce ați ales să vă implicați în politică sub umbrela PSD? Care sunt valorile social democrate cu care rezonați?

Sunt membru PSD de aproape 20 de ani, din 2004, din momentul în care am terminat Facultatea de Științe Politice. Simplu spus, alegerea a fost determinată de angajamentul meu profund față de valorile social-democrate, precum egalitatea de șanse, justiția socială, și solidaritatea. Oamenii sunt mai importanți decât banii și problemele lor sunt mai importante decât problemele băncilor. Mă identific cu viziunea PSD de a construi o societate în care fiecare cetățean să aibă acces la educație și servicii de sănătate de calitate, și unde prosperitatea economică este distribuită echitabil.

Sunteți Vicepreședinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ce înseamnă OCDE și de ce este important ca România să adere la această organizație?

În ultimii 20 de ani, economia României a crescut de 7 ori. Acest lucru a fost posibil fiindcă am aderat la NATO și UE. OCDE este al treilea proiect de țară după NATO și UE și va însemna conectarea României la clubul celor mai bogate și influente state din lume. 90% din totalul investițiilor străine directe vin și ajung exclusiv în state OCDE. 70% din comerțul internațional este făcut între statele OCDE. Cele mai mari fonduri de investiții din lume investesc doar în statele OCDE. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un forum internațional unde guvernele își pot coordona politicile economice și discuta despre soluții la provocările comune. Admiterea României în OCDE nu este doar o recunoaștere a progreselor noastre economice și a reformelor, ci și o oportunitate de a beneficia de expertiză și de a participa la definirea standardelor internaționale.

Care este impactul care estimați că se va resimți la nivel local, la nivel de județe și UAT-uri, în urma aderării României la OCDE?

Aderarea României la OCDE cel mai probabil se va întâmpla undeva în perioada 2025-2028. Până la acel moment, autostrada care trece prin județul Buzău va fi finalizată și va aduce oportunități de investiții masive în zona noastră. Atragerea investițiilor străine este vitală pentru dinamizarea economiei. Prin alinierea la standardele OCDE, România poate crește încrederea investitorilor internaționali, atrăgând capital, tehnologie avansată și expertiză, elemente care contribuie la dezvoltarea afacerilor și la crearea de noi locuri de muncă. Aderarea României la OCDE marchează un pas important în consolidarea transparenței și eficienței administrative. Transparența presupune o mai mare deschidere a guvernului în fața cetățenilor, permițându-le să înțeleagă cum sunt cheltuiți banii publici și cum sunt formulate politicile. Accesul la programe de dezvoltare ale OCDE va deschide calea către inovație și competitivitate economică. Acest acces încurajează schimbul de idei și bune practici, oferind României resursele necesare pentru a îmbunătăți infrastructura, educația și pentru a sprijini creșterea în domenii esențiale pentru economie și societate.

Ce va însemna această aderare, specific, pentru Buzău? La ce schimbări se poate aștepta mediul de afaceri local?

Prezența masivă a investitorilor străini în capacități de producție, șansa unor parteneriate cu viitoare companii care vor fi prezente în zonă, în condițiile în care SUA și multe state europene au învățat lecțiile pandemiei și nu vor să mai producă bunurile de care au nevoie departe, în Asia, ci cât mai aproape, pe continentul european. România în general, și Buzău în particular, sunt bine așezate geografic, în apropierea Bucureștiului, cu infrastructura din ce în ce mai bună, sub umbrela de securitate a NATO. De exemplu, în luna martie a acestui an, Comisarul pentru Comerț cu Europa al Marii Britanii a venit la Buzău pentru sprijinirea investițiilor britanice.

Sunteți, de asemenea, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe dosarul Metaverse. Ce înseamnă Metaverse-ul și ce concluzii aveți, deja, legat de impactul tehnologiilor emergente asupra societăților noastre, la nivel de UE?

Metaverse este un termen care descrie viitorul internetului și, mai ales, viitorul interacțiunii umane cu procese și conținut digital. Așa cum putem pune căști audio în urechi și să auzim altceva decât ce s-ar auzi în mediul fizic în care suntem, similar, prin ochelari speciali vom putea participa sau lua parte la acțiuni și procese care nu se întâmplă în mediul fizic unde este corpul nostru. Un exemplu banal este că poți avea experiența de a privi meciul, prin ochelari speciali, din cel mai bun loc din tribună în timp ce ești în fotoliul casei tale. Experiența de prezență activă în acel mediu este mult mai intensă decât toate tehnologiile cu care suntem obișnuiți și probabil că în 10 ani conceptul de televizor sau de ecran va avea soarta casetofoanelor, de exemplu.

Cum afectează tehnologiile emergente viața noastră de zi cu zi și cum credeți că va evolua această influență, în viitor?

Toate tehnologiile care au transformat lumea au părut la început jucării amuzante sau neserioase. Transformările aduse de internet au părut minore la început, citim ziarele pe monitoare, până când platformele și companiile de tehnologie au îngropat ziarele clasice tipărite. Cu instrumentele internetului fiecare om poate produce și distribui informație, cu consecințe diverse, ceea ce era imposibil în urmă cu 30 de ani. La începutul anilor 2000, industria ITC din România a depășit ca venituri veniturile din agricultură. Avem tendința să supraestimăm impactul schimbărilor pe termen scurt și să le subestimăm drastic capacitatea de a schimba totul în jurul nostru pe termen lung. Ce se întâmplă în viitor nimeni nu poate ști, însă știm cu siguranță că transformările vor fi majore fiindcă noile tehnologii schimbă drastic fluxurile de comunicații, interacțiune și resurse din lumea noastră.

În calitate de deputat PSD de Buzău, care credeți că sunt cele mai importante reușite ale echipei PSD pentru Buzău, până în prezent?

Sunt multe lucruri care au fost realizate; în ultimii 8-9 ani au fost investiții fără precedent în municipiu și în județ, câteva mii de miliarde de lei vechi, însă oamenii nu își vor aminti ce ai făcut sau ai spus, își vor aminti cum i-ai ajutat sau i-ai făcut să se simtă. Cea mai mare realizare cred că este faptul că un buzoian, Marcel Ciolacu, conduce România. Nu este doar un politician, este un om de stat care are o gândire corectă – niciun român nu trebuie abandonat. Pe de altă parte, mai cred că oamenii trebuie să judece realizările sau eșecurile noastre și e bine să fie așa. Noi, oamenii, putem forma judecăți și opinii chiar și în absența cunoștințelor factuale, putem forma judecăți și opinii doar din sentimente. Faptul că de fiecare dată votanții au ales buzoienii de la PSD să îi reprezinte înseamnă totul pentru noi.

Ați ales drumul politicii de la o vârstă foarte tânără. Ce v-a îndrumat spre o carieră politică?

A fost o intenție manifestată când am ales să studiez științe politice, iar apoi a fost o îmbinare de context, noroc și oportunități. Așa cum există oameni care se înșală cu privire la ceva și oameni care au dreptate cu privire la acel lucru, la fel există și oameni care urmăresc doar interesul personal și oameni care urmăresc interesul general. Pe toți îi tratăm ca membri ai unui grup, în cazul politicienilor, ei formează „clasa politică”. Tânăr fiind, am sperat și cred eu, uitându-mă retrospectiv, că am și reușit să contribui la rândul meu la schimbarea clasei politice și la schimbarea pre-concepțiilor și prejudecăților care o înconjoară.

Ați sfătui tinerii să aleagă politica? De ce? Cum ar trebui să se implice aceștia în politică și în viața comunităților din care fac parte?

Da, aș încuraja tinerii să se implice în politică, deoarece reprezintă o cale prin care pot aduce schimbări semnificative în societate și în comunitățile din care fac parte. Politica este nu doar despre legi și guvernare, ci și despre vocea cetățenilor și capacitatea de a influența direcția în care se mișcă o comunitate sau o națiune. Tinerii aduc perspective noi, energie și inovație, care sunt esențiale pentru a aborda problemele actuale și pentru a construi un viitor mai bun.

Pentru a se implica eficient, tinerii ar trebui să înceapă prin a se educa în privința sistemului politic și a problemelor actuale, să participe la dialoguri și dezbateri și să se angajeze în voluntariat în cadrul organizațiilor civice sau partidelor politice. Implicarea în inițiative locale, cum ar fi campanii locale, educație civică sau programe de dezvoltare comunitară, le poate oferi o înțelegere practică a mecanismelor prin care pot contribui la binele nostru comun.

Ce planuri de viitor aveți? În ce direcție ați vrea să se îndrepte omul politic Andi Cristea?

La momentul actual sunt implicat direct la nivel parlamentar în procesul de aderare a României la OCDE și gestionez un raport al Consiliului Europei cu privire la Metaverse, care are impact asupra a 700 de milioane cetățeni din 46 de state. Îmi doresc să îmi mențin cât mai mult gândirea ascuțită și echilibrul, să pot gestiona cu cât mai puține greșeli procesele cu care votanții și colegii mă încredințează.

Andi Cristea Cu Secretarul General al Consiliului Europei

 

La finalul intalnirii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei cu echipa de experti IEEE pentru Metaverse

 

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

13-04-2024
17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CS Viitorul Ianca

13-04-2024
17:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Hamangia Baia - CSM Râmnicu Sărat

13-04-2024
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Unirea 04 Slobozia - Gloria Buzău

14-04-2024
19:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - CSC 1599 Şelimbăr

11-04-2024 , Scor: 0-0
17:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

Team Săgeata - Gloria Vadu Pasii 

13-04-2024
17:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

Stiinta Cernatesti - Montana Patarlagele 

13-04-2024


Trending