Povestea „caşcavalului de Penteleu“, un brand al Buzăului • Opinia Buzău

Aprilie 23 21:05 2018 by opiniabuzau

Produs renumit în Evul Mediu şi până în secolul al XX-lea, caşcavalul de la stânele din zona Buzăului a fost căutat şi apreciat de-a lungul timpului. În documente întâlnim şi referiri la activitatea unor căşării.

Hrisovul lui Radu de la Afumaţi, din 8 septembrie 1525, face referiri şi la „căşăria din judeţul Buzău”, dovadă a existenţei unor oieri pricepuţi care, pe lângă produsele lactate tradiţionale, preparau şi renumitul caşcaval de Penteleu. Ocupaţie străveche, legată de începuturile neamului nostru, creşterea vitelor, între care ovinele ocupau o însemnată pondere a determinat apariţia unor activităţi legate de prelucrarea şi comercializarea produselor animale: carne, lapte, brânză etc.

Făcând referiri la calităţile deosebite ale caşcavalului de Penteleu, atât de diferite faţă de produse similare din judeţ şi din ţară, Basil Iorgulescu preciza că „secretul” era legat de fâneţele din zonă cu „trifoi, afigă şi ghizdei, amestecate cu numeroase flori care dau laptelui un parfum şi un gust excelent”.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%