"Fabrica" de insulină verde de la Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău

Decembrie 12 20:46 2017 by buzau.net

Din câteva semințe de Momordica charantia - castravetele amar, aduse în 1992 din îndepărtatul Tibet de un bolnav de diabet, specialiștii Stațiunii de cercetare legumicolă din Buzău au reușit, după 25 de ani de cercetare, să creeze alte cinci soiuri, dintre care unul omologat, precum și răsaduri și semințe pentru cultivarea a sute de hectare.

Începând de anul viitor, Momordica charantia se va găsi la vânzare într—unul dintre cele mai importante lanțuri de magazine din țara noastră.

"În 25 de ani de cercetare s-au pus bazele unei adevărate fabrici de insulină verde, stațiunea produce răsaduri și semințe pentru o producție anuală de peste 500 de tone de castravete amar, acesta se va găsi începând de anul viitor atât în piețe, cât și în unul dintre cele mai importante lanțuri de magazine din țara noastră", detaliază conducătorul colectivului de cercetători, Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de științe agricole și silvice.

Potrivit cercetătorului din Buzău, castravetele amar poate fi o soluție pentru stoparea creșterii alarmante a cazurilor de diabet.

"Conform statisticilor, aproape 1,2 milioane de români suferă de diabet și tot atâția se află în faza de prediabet, castravetele amar conține substanțe amare date de momornicină, dar are în componența sa 17 din cei 18 aminoacizi care compun insulina clasică și o folosesc bolnavii de diabet, insulina verde, cum se spune în limbaj popular, ajutând bolnavii de diabet de tip 2 să stopze boala și să-și păstreze glicemia în limitele normalului", a mai declarat sursa citată. 
Costel Vânătoru a mai spus că primele cercetări au început în anul 1992 cu ajutorul câtorva semințe ajunse întâmplător la Buzău.

"Cercetările pentru aclimatizarea acestei plante au început cu câteva semințe aduse din Tibet, mai apoi din Nepal și alte locuri de pe mapamond, dar primele s-au aclimatizat cel mai bine la condițiile de climă din țara noastră. Momentan s-au creat cinci soiuri stabilizate, dintre care unul Rodeo, omologat și brevetat, se află la vânzare, dar oferim promoțional semințe suficente și răsaduri din toate soiurile", a mai spus Costel Vânătoru.

Acesta mai susține că miile de mesaje de încurajare primite din partea bolnavilor i-au încurajat pe cititori.

Citeste mai mult pe agerpres.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%