Obiective Turistice » Asezarile Rupestre

14,241 vizualizări


Info

Aceste informații nu sunt verificare de proprietar!

Telefon: +407********

Descriere: Nu foarte înalți, prietenoși cu tot felul de aventuri de la trasee incredibile de bicicletă până la râuri numai bune pentru rafting, culmi pentru parapantă și poteci pentru amatorii de enduro, munții din jurul orașului Buzău au și o latură mai puțin cunoscută, învăluită în legende și paranormal. Un astfel de loc sunt așezările rupestre de la Bozioru, Buzău.
Întinse pe 80 de kilometri, cele 30 de așezări rupestre din Județul Buzău sunt izvor nesecat de povești cu portaluri energetice, dispariții umane și comori ascunse de boieri. Cea mai mare aglomerare de astfel de așezări este pe raza localităților Bozioru, Colți, Cozieni și Brăești. Deși atestate abia în secolul XVI când au început să fie locuite de sihaștrii sau transformate în bisericii, așezările din piatră datează încă din epoca bronzului când serveau ca adăpost și lăcaș de cult. Pe unele dintre stâncile risipite prin pădure se văd simboluri precreștine, inscripții în chirilică, cruci ce vin să confirme locuirea zonei de-a lungul timpului.
Țara Luanei, așa cum este cunoscută zona din apropierea comunelor Bozioru si Colți, reprezinta cel mai important complex de vestigii rupestre din Muntii Buzaului (Masivul Ivăneț). Aici, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, s-au amplasat panouri informative și s-au făcut patru trasee menite să te poarte pe la toate atracțiile din zonă în traseul tematic denumit „Drumul Luanei”.
Din fericire frumusețea locului compensează pentru superficialitatea cu care a fost amenajat traseul. Panourile informative sunt doar în câteva locuri, nu există niciun fel de indicatoare și marcajele bandă roșie și triunghi albastru nu se pliază perfect pe traseul tematic și nu par a avea vreo logică după care au fost făcute. Cert este că sunt construite pe sistem de circuit, se intersectează pe anumite porțiuni dar în anumite zone lipsesc cu desăvârșire sau sunt doar pe o parte a drumului. Este clar că marcajele aparțin altei hărți. Centrul de Informare Turistică din Comuna Bozioru are și un site de unde poți descărca harta și un ghid al zonei.



Harta: