Conectează-te cu noi

24 Ore

Un lider de generație. Povestea Dianei Necula, olimpica din Buzău studentă la medicină care continuă să vândă legume în piață

Avatar photo

Publicat

pe

Diana Necula este olimpica din Buzău, admisă la medicină fără examen, care vinde legume la piață. E fata de la țară, din Gherăseni, a cărei poveste a devenit virală după ce cumpărătorii au aflat povestea ei, scrie stirileprotv.ro.

Surprinderea este cu atât mai mare cu cât Diana vinde la tarabă împreună cu sora mai mare, la rândul ei student eminent la medicină, dar și cu mama lor, director de școală în comuna natală.

Tânăra a crescut într-o familie în care au primat respectul pentru muncă, decență și pentru tradițiile de la țară, concomitent cu dorința de studiu și de performanță în educație.Diana este un lider al generației ei, un model într-o societate care are nevoie și de educație și de modele și de medici.

E ora 9 dimineața și în campusul studențesc Regie, pe cheiul Dâmboviței, e forfotă. Diana Necula este în primul an la medicină și o jumătate de oră mai târziu ajunge la biblioteca facultății, unde studiază alături de alți colegi. Proiect important, la anatomie.

Diana este multiplă medaliată la olimpiadele naționale de biologie, fapt care i-a permis admiterea fără examen, la orice universitate din țară. A ales medicina, la Carol Davila. Și ce face o olimpică națională și studentă la medicină, după o săptămână cu laboratoare, seminarii și ore de curs?

În weekend o găsești la Buzău, în piața centrală. Vinde legume alături de sora și de mama ei. E fată de la țară, cu rezultate excelente la școala rurală de la Gherăseni, comuna natală și mai apoi la cel mai bun liceu din Buzău. Într-o societate în care chiulul, aroganța și superficialitatea devin sport național, ea muncește cu decență. Vine sâmbăta și duminica, la prima oră, la piață, cu familia. Și nu de ieri de azi, ci de ani de zile și o cunosc toți precupeții din zonă.

A fost la piață toată vara, imediat după Bac, când alți copii își vedeau de vacanțe și de timpul liber râvnit după examene. Ea a ales să stea la tarabă, cu roșii de grădină.

Diana: „Am venit de mică, îmi făcuseră și loc să dorm în tarabă”.

Interesant este că și sora mai mare a Dianei, Adriana, este tot studentă la medicină, în anul al cincilea, a optat pentru cardiologie, la specializare. Mama fetelor este învățătoare și directoare al școlii din Gherăseni, de unde este familia Necula.

Adriana, sora mai mare: „Îi plăcea medicina, mă întreba cum e la facultate…”

„Așa am învățat înmulțirea cu 8”

Cadru didactic, mama elevelor eminente afirmă că dintotdeauna și-a dorit ca fiicele să învețe, să aibă studii superioare, dar niciodată nu le-a ținut departe de răsadurile și recolta din grădină. La piață, la taraba cu numărul 227, și-a pregătit fiicele pentru viață. Prin interacțiunea cu oamenii, prin negoț și răbdarea de a sta cu orele pentru a vinde marfa expusă, prin respect pentru muncă și pentru efortul de a fi în picioare, cu noaptea în cap, dar și prin educația financiară dobândită din copilărie.

Diana: „Așa am învățat tabla înmulțirii cu 8, tata punea prețul 80 de bani…”

La piață e și prilej pentru Diana de a da sfaturi și ajutor la teme, pentru alți elevi mai mici, copiii și nepoții altor producători.

Provine dintr-un mediu în care copiii din mediul rural sunt încurajați să își facă un viitor prin studii superioare, pentru a părăsi munca brută, efortul fizic din agricultura câmpului sau din grădină, ori de la creșterea animalelor. Era adolescentă când a aflat de prejudecățile din piață – a auzit, că unii dintre cumpărători îi consideră pe oamenii de la țară inferiori și le-au dojenit pe fete că au ajuns simple vânzătoare, în loc să își caute un viitor mai bun.

„Sunt ferm convins că nu vor lua șpagă”

Tatăl Dianei este pădurar vânător, om gospodar, care s-a ocupat din copilărie de sere și de producții agricole, în ograda de la Gherăseni. Mândru foc de fiicele sale, povestește că nu-i niciun secret în modul în care au crescut și cu munca și cu cartea.

Gabriel Necula, tatăl Dianei: „A venit natural, sunt ferm convins că nu vor lua șpagă…”

Mama: „Sunt ferm convinsă că vor fi medici foarte buni”.

Dincolo de studiu și de munca la grădină, Diana a fost pasionată de astronomie.

I-ar fi plăcut să fie și cântăreață. Știe să cânte la chitară și a cochetat cu muzica în cadrul unui proiect de trupă care nu s-a mai concretizat.

În perioada liceului s-a implicat în diverse proiecte sociale și de mentorat. La facultate e atrasă de medicina practică, ar vrea să opteze pentru pediatrie sau cardiologie, ca sora mai mare. Îi place însă și genetica, se vede și activând în zona de cercetare.

Se consideră parte dintr-o generație care poate profita benefic de tehnologia și digitalizarea din prezent.

Diana: „Putem învăța, ne putem folosi de aparatură, Internet…”

Fosta dirigintă: „Un copil care avea mulți prieteni, foarte sociabilă, un elev foarte bun”.

Fost profesor de matematică: „Mereu pregătită, putea face carieră în matematică, în orice”.

Muncește, studiază, pune pasiune în ambele. Iar prin asta evoluează social. E un creator de viitor care are toate atuurile pentru deveni un bun profesionist. Diana e medicul specialist de mâine și se pregătește natural pentru a fi în fața oamenilor care vor avea nevoie de ea. Se perfecționează să vină în fața lor și cu un bagaj serios de cunoștințe, dar și cu o educație centrată pe muncă și respect. Și îi surprinde pe cei toți cei din jur, cu ușurința cu care le îmbină.

Diana Necula: „Am toat[ familia aici, nu cred că voi pleca în altă parte, suntem empatici”.

Diana Necula nu e doar olimpica din Buzău, admisă la medicină, care vinde legume la piață. Fata de la țară, din Gherăseni, este un lider al generației ei. Devine la rândul ei un model, într-o societate care are, mai mult ca oricând, nevoie – și de educație, și de modele și de medici. Sunt exemple care ne dau încrederea că România poate evolua prin oameni dedicați și valoroși, care se ridică prin studiu, muncă și empatie. Oameni cu bun simț, respect și decență care ne fac bine.

Sursa: Pro TV

Etichete: romani, buzau, medicina, 1 decembrie, studenta, piata,

Dată publicare: 01-12-2023 08:07

Articol recomandat de sport.ro

Citește și…

1 decembrie

Stiri Sport

EURO 2024: România, dueluri de foc în Grupa E, cu Belgia, Slovacia și câştigătoarea play-off-ului B. Programul meciurilor

Echipa națională de fotbal a României și-a aflat, sâmbătă, adversarele din grupele EURO 2024. Selecționata lui Edi Iordănescu va avea parte de meciuri tari în această rundă a turneului final.

Stiri actuale

„Persoane cu insulină în bagaje / Fără mâncare”. Mărturiile românilor care au rămas blocați pe aeroportul din Munchen

Peste o sută de români, plecați la muncă sau în vacanță în Germania, au rămas blocați pe aeroportul din Munchen, din cauza ninsorilor puternice și a viscolului.

Stiri actuale

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.

Citește articolul integral pe stirileprotv.ro

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17:30
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSM Focşani 2007

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

CSM Focşani 2007 - AFC Metalul Buzău

01-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, FINALA: CUPA ROMANIEI

ACS Team Săgeata - FC Petrolul Berca

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024
,

,Trending