Conectează-te cu noi

Satul buzoian

Soi nou de usturoi, la Râmnicelu. Usturoiul Danubius, creat în laboratoarele Băncii de gene

Avatar photo

Publicat

pe

Cel mai nou usturoi românesc este la fel de mare și arătos ca cel de import, dar cu aroma și iuțeala specifice soiurilor locale. Danubius, așa cum a fost botezat noul soi de usturoi, a fost creat în laboratoarele Băncii de Gene din Buzău, la cererea unui fermier din zona Râmnicu Sărat, scrie campusbuzau.ro.

Valentin Jecu este cel mai mare cultivator buzoian de usturoi, cu o suprafață de 20 de hectare în comuna Râmnicelu. Fermierul se află în plină campanie de recoltare a unui soi nou, derivat din usturoiul Benone, creat de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău.   

Usturoiul Danubius întrece alte soiuri românești nu doar prin gust, ci mai ales prin aspect. Cățeii acestui usturoi sunt la fel de mari ca cei din import. Gospodinele vor aprecia usturoiul Danubius în primul rând pentru aroma intensă.

O altă calitate a noului soi este aceea că formează tulpină fermă, care permite recoltarea rapidă, cu utilaje agricole.

Cel mai nou usturoi românesc a trecut inclusiv testul rezistenței la secetă. În această primăvară, a plouat extrem de puțin în Câmpia Râmnicului, iar terenul pe care a fost înființată cultura de usturoi Danubius nu este irigat. Cel mai nou usturoi românesc va ajunge în luna august în piețe.

Valentin Jecu mizează în ferma sa numai pe soiuri românești, cultivate în colaborare cu cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Râmnicelu, Benone și Danubius sunt… citește articolul integral pe campusbuzau.ro.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21:30
Fotbal, SUPERLIGA

ACS Petrolul 52 - Gloria Buzău

15-07-2024 , Scor: 1-1
19:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

22-07-2024 , Scor: 1-2
-
Fotbal, SUPERLIGA

ACSM Politehnica Iaşi - Gloria Buzău

27-07-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024 , Scor: 1-1
,

,Trending