Conectează-te cu noi

24 Ore

RER SUD anunță reducerea facturii lunii Martie cu 4,25 lei/persoană pentru persoanele fizice din municipiul Buzău. Reciclarea corectă scade factura de salubritate

Avatar photo

Publicat

pe

  • RER SUD anunță reducerea facturii lunii Martie cu 4,25 lei/persoană pentru persoanele fizice din municipiul Buzău
  • Buzoienii beneficiază în luna Martie de o scădere a facturii pentru serviciul de colectare a deșeurilor cu 14,22 % din tariful aprobat de 29,9 lei/persoană
  • Reducerea se datorează sumelor încasate din valorificare deșeurilor reciclabile colectate separat

 Colectarea separată corectă aduce o reducere lunară la tariful/persoană

Reducerea tarifului per persoană este influențată de cantitățile de deșeuri reciclabile vândute dar și de sumele încasate de la OIREP-uri pentru valorificarea deșeurilor. Toate sumele obținute din vânzarea/valorificarea deșeurilor sunt scăzute procentual din tariful calculat pentru populație.

De la începutul anului 2024, tariful plătit pentru serviciul de salubrizare de către o persoană din municipiul Buzău a fost mai mic cu 2,08 lei în luna Ianuarie, 4,79 lei în luna Februarie și 4,25 lei în luna Martie.

Pentru luna Martie o persoană va plăti pentru serviciul de salubrizare un tarif de 25,65lei. 

Cantitatea și calitatea deșeurilor reciclabile colectate separat influențează procentul de reducere a tarifului

Cantitatea și calitatea deșeurilor reciclabile colectate separat sunt rezultatele comportamentului cetățenilor și a obiceiurilor zilnice de a colecta și depozita separat deșeurile pe care le generează. Având în vedere faptul că generatorul de deșeuri (cetățeanul) este cel care, prin acțiunile sale, decide unde și cum depozitează deșeurile, cantitățile pe care operatorul le trimite la reciclatorul final sunt influențate de fiecare cetățean în parte.

Creșterea numărului persoanelor care colectează separat corect conduce la creșterea cantităților și a calității deșeurilor reciclabile colectate separat, iar aceste aspecte pot determina aplicarea unei reduceri cât mai mari la factura lunară.

O constatare surprinzătoare se remarcă în sectorul serviciilor de utilități publice: nicio companie care operează în acest domeniu nu oferă reduceri la facturile lunare ale consumatorilor.

Infrastructura și investițiile pentru colectarea separată a deșeurilor

Pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile, RER SUD distribuie periodic cetățenilor care locuiesc la casă, recipiente distincte pentru deșeuri reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton (saci galbeni) și recipiente pentru deșeuri din ambalaje din sticlă (saci verzi reutilizabil). Pentru cetățenii care locuiesc la bloc, RER SUD distribuie, prin intermediul Asociațiilor de Proprietari, saci galbeni pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton, iar pentru colectarea separată a ambalajelor din sticlă am amplasat lângă fiecare platformă un container verde de tip „Clopot”.

Aceste categorii de deșeuri se colectează folosind trasee și echipaje diferite, se transportă la Stația de Sortare pentru sortare și balotare și ulterior sunt predate reciclatorului final.

Datorită investițiilor făcute în infrastructura necesară pentru colectarea și transportul separat al deșeurilor generate de către buzoieni, aceștia dispun de toate mijloacele pentru a putea colecta separat corect deșeurile încă din propria locuință, fără efort.

Acțiunile de monitorizare a modului de colectare separată a deșeurilor desfășurate de reprezentanții RER împreună cu Poliția Locală au contribuit la creșterea gradului de conștientizare asupra importanței colectării separate.

Informările din teren împreună cu sancțiunile date de Poliția Locală în cazul în care recipientele nu aveau conținut corespunzător i-au determinat pe buzoieni să fie mai atenți atunci când își aruncă deșeurile. Scopul activității de verificare/monitorizare este acela de a îmbina acțiunile de informare/conștientizare cu cele de sancționare, iar rezultatele s-au văzut pe mai multe trasee de colectare. Pentru buzoienii care nu colectează separat se aplică sancțiuni din partea Poliției Locale și tarif dublu din partea operatorului, în urma verificărilor din teren.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17:30
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSM Focşani 2007

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

CSM Focşani 2007 - AFC Metalul Buzău

01-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, FINALA: CUPA ROMANIEI

ACS Team Săgeata - FC Petrolul Berca

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024
,

,Trending