Conectează-te cu noi

Național

Lichidele în alimentația bebelușului: ce e permis și ce nu

Avatar photo

Publicat

pe

Este important să-i asigurăm bebelușului un nivel optim de hidratare, dar la fel de important este să avem grijă ce fel de lichide îi oferim. Până la vârsta de 6 luni, este clar: nu are nevoie decât de lapte matern sau de formulă de lapte praf. După această vârstă, putem introduce și cantități mici din alte lichide.[1] Mai multe despre lichidele permise și cele interzise bebelușului vei descoperi în rândurile de mai jos.

Ce lichide sunt permise în alimentația bebelușului

În procesul de diversificare a alimentației bebelușului, apa își face apariția ca o necesitate esențială începând cu vârsta de 6 luni. În această perioadă, bebelușul începe să consume alimente solide și are nevoie de lichide suplimentare pentru a se hidrata adecvat. Apa (fiartă și răcită, dacă este vorba de apă de la robinet) este cea mai bună alegere în acest sens. Ea nu este însă necesară în cantități mari.

Până la vârsta de 1 an, pe primul loc în lista lichidelor permise și necesare în alimentația bebelușului se află, fără îndoială, laptele matern sau formula de lapte, iar apa nu le poate înlocui. Oferă-i deci micuțului tău apă în cantități mici, în recipiente potrivite pentru el, pe care le poate folosi singur.

Cănile cu cioc sunt preferate de mulți părinți, dar poți opta și pentru o sticlă de apă cu pai pentru copii special concepută pentru a fi folosită începând cu vârsta de 6 luni. Unii părinți aleg să folosească direct pahare sau căni normale, din materiale sigure pentru bebeluși.[1][2]

Ce lichide ar trebui evitate în alimentația bebelușului și de ce

În alimentația bebelușului, anumite lichide ar trebui evitate pentru a menține o creștere sănătoasă și a preveni apariția unor probleme de sănătate. Printre acestea se numără băuturi cu zahăr adăugat ori cele carbogazoase. Ele nu ar trebui oferite bebelușilor nici măcar diluate.

Sucurile de fructe, în ciuda conținutului lor bogat în vitamine, pot prezenta și ele riscuri. Acestea conțin zaharuri și acizi naturali care pot duce la carii dentare. Bebelușii sub 12 luni nu au nevoie de suc de fructe. Dacă totuși vrei să îi oferi, diluează-l (o parte de suc la 10 părți apă) și limitează-l la ora mesei.

Un alt lichid care ar trebui evitat până la vârsta de 1 an este laptele de vacă, în special dacă este oferit ca înlocuitor pentru laptele matern sau formula de lapte praf (nu conține suficient fier pentru a satisface nevoile unui bebeluș) El poate fi totuși folosit ca ingredient în mâncărurile oferite bebelușilor de la aproximativ 6 luni. După vârsta de 12 luni, alături de apă și lapte matern, laptele de vacă (integral și pasteurizat) poate fi considerat una dintre principalele surse de hidratare pentru aceștia. Aceleași recomandări sunt valabile și pentru laptele de capră sau de oaie.

Laptele vegetal, cum este cel de soia, de migdale sau de ovăz, ar trebui, de asemenea, evitat până la vârsta de 1 an. După această vârstă, îi poți oferi bebelușului tău lapte vegetal neîndulcit ca parte a unei alimentații echilibrate.

Băuturile cu alcool sau cafeină (cum sunt ceaiurile, cafeaua ori băuturile energizante) nu ar trebui să fie oferite niciodată copiilor, indiferent de vârsta acestora.[1][2]

Hidratarea adecvată este esențială în alimentația bebelușului, însă nu orice lichid este potrivit. Până la 6 luni, bebe nu are nevoie decât de lapte matern sau de formulă de lapte praf. După 6 luni, îi poți oferi și apă, în cantități potrivite pentru vârsta sa, fără a uita că laptele matern sau formula de lapte continuă să reprezintă principalele lichide de care bebelușul tău are nevoie. Laptele de vacă, oaie sau capră, laptele vegetal și sucurile de fructe (de preferat diluate) se pot introduce după vârsta de 1 an, iar băuturile carbogazoase, cu zahăr adăugat, cu cofeină ori alcool nu ar trebui niciodată oferite bebelușilor sau copiilor de orice vârstă.

Bibliografie:

    1. „Drinks and Cups for Babies and Young Children”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/drinks-and-cups-for-babies-and-young-children/. Accessed 2 Nov. 2023.
    2. „When Can Babies Drink Water?”, Healthdirect Australia, 31 July 2023, www.pregnancybirthbaby.org.au/when-can-babies-drink-water. Accessed 2 Nov. 2023.
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CSM Râmnicu Sărat

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - ACS Voinţa Limpeziş

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - CS Viitorul Ianca

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

AFC Metalul Buzau - CS Stiinta Cernatesti

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Team Săgeata - ACS Montana Patarlagele

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Vointa Lanurile - ACS Gloria Vadu Pasii

18-05-2024


Trending