Conectează-te cu noi

Istoria Buzaului

LECȚIA DE ISTORIE: Valea Nișcovului, o călătorie fascinantă prin peisaje spectaculoase și patrimoniu istoric

Avatar photo

Publicat

pe

FOTO: fb.com/valeaniscovului

Valea Nișcovului, situată în apropierea orașului Buzău, oferă o experiență de neuitat pentru turiștii care doresc să descopere frumusețea naturală și bogăția istorică a regiunii. Peisajele pitorești, diversitatea și complexitatea lor, alături de patrimoniul istoric deosebit, transformă această zonă într-un adevărat paradis pentru ochi, minte și suflet.

Traseul turistic propus străbate drumul județean 100H și trece prin mai multe localități pitorești, inclusiv Vernești, Nișcov, Cârlomănești, Mierea, Grăjdana, Izvoranu, Leiculești, Haleș, Tisău, culminând cu monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul” de la Măgura.

La doar 10 km de orașul Buzău se află satul Vernești, unde se poate vizita ansamblul Bisericii „Buna Vestire”, un monument istoric cu arhitectură ecleziastică. Această biserică a fost construită în perioada 1714-1721 de către Jupânii Jipa și Lefter, fiii logofătului Stanciu Vernescu, în timpul domniilor lui Ștefan Cantacuzino și Nicolae Mavrocordat în Țara Românească.

Un alt obiectiv deosebit este Cetatea dacică de la Cârlomănești, situată în apropiere de satul cu același nume. Aceasta a fost parțial reconstruită de arheologi și a devenit prima cetate de tip „davă” din România organizată ca muzeu în aer liber începând cu anul 2014. Situat pe o terasă înaltă în punctul „Cetățuia”, situl arheologic adăpostește vestigii din epoca bronzului (Cultura Monteoru), civilizația fierului din prima epocă Hallstatt și epoca dacică. Unul dintre cele mai faimoase artefacte descoperite aici este statueta din lut numită „Lupul de la Cârlomănești”.

Pentru pasionații de istorie, ruinele Cetățuii de la Cucuiata se află pe dealul Cucuiata, la mai puțin de 1 km de satul Grăjdana. Această cetate a fost construită ca turn de observare a Văii Nișcovului până la râul Buzău și a fost ctitorită de Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitul, în secolul al XVI-lea.

Obiectivele turistice în Valea Nișcovului includ:
Ansamblul Bisericii „Buna Vestire” din satul Vernești – un monument istoric cu arhitectură ecleziastică construit în perioada 1714-1721.
Cetatea dacică de la Cârlomănești – o cetate parțial reconstruită de arheologi și prima cetate de tip „davă” din România organizată ca muzeu în aer liber începând cu anul 2014. Aici se pot vedea vestigii din epoca bronzului, civilizația fierului și epoca dacică.
Ruinele Cetățuii de la Cucuiata – o cetate folosită ca turn de observare a Văii Nișcovului, construită în secolul al XVI-lea de către Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitul.
Terenul de paintball de la Grăjdana – un loc de distracție și sport situat pe drumul spre Izvoranu, cu suprafață de 5500 mp și numeroase obstacole.
Traseul omologat de motocros între Valea Sălciilor și Izvoranu – un punct de atracție pentru iubitorii de motocros și enduro, precum și un punct de plecare pentru drumeții moto.
Biserica „Sf. Nicolae” din Izvoranu – un monument istoric și fostă mănăstire domnească ridicată în timpul lui Mihai Viteazul.
Mănăstirea Barbu din Leiculești – construită între anii 1662-1669, cu hramul „Sf. Nicolae”, ctitorită de căpitanul Barbu Bădeanu.
Mănăstirea fortificată Bradu din Haleș – cunoscută și ca „Cetatea Doamnei Neaga”, construită în secolul XVI și refăcută de Doamna Neaga și Radu Cândescu. Include zidurile de incintă, turnurile de apărare, ruinele vechilor chilii, Casa Domnească și biserica cu hramul „Sfântul Dumitru”.
Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura – Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche așezare monahală din județul Buzău, cu două biserici și o colecție de artă bisericească. Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura este cel mai mare ansamblu de statui în aer liber din România.
Schitul Cetățuia și Schitul Nifon – două monumente istorice în apropierea Taberei de sculptură Măgura.
Monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul” – amplasat la intersecția drumul DN10, langa resturantul Magura

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - AFC Unirea 04 Slobozia

10-05-2025 , Scor: 0-3
00:00
Fotbal, SUPERLIGA

AFC UTA Arad - Gloria Buzău

17-05-2025 , Scor: 0-0
18:00
Fotbal, LIGA3

CSM Adjud 1946 - CSM Râmnicu Sărat

16-05-2025 , Scor: 5-1
18:00
Fotbal, LIGA3

CSM Râmnicu Sărat - AFC Viitorul Onești

24-05-2025 , Scor: 1-4
12:00
Fotbal, LIGA4

CS Carpati Nehoiu - ACS Montana Patarlagele

10-05-2025 , Scor: 4-0
12:00
Fotbal, LIGA4

FC Petrolul Berca - CS Carpati Nehoiu

17-05-2025 , Scor: 0-5
12:00
Fotbal, LIGA4

CS Carpati Nehoiu - ACS Gloria Vadu Pasii

24-05-2025 , Scor: 1-0


Trending