Conectează-te cu noi

24 Ore

De la flori la produsul natural: Procesul de creare a polenului crud

Avatar photo

Publicat

pe

Imagine de engin akyurt pe Unsplash.com

Polenul crud, un dar al naturii colectat din flori de către albine, este considerat un aliment complet. Acesta este bogat în proteine, vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți, oferind un boost de energie și vitalitate. În vremurile moderne, în care stresul și alimentația necorespunzătoare pot afecta starea de bine, polenul crud devine un aliat prețios în menținerea sănătății optime. Mai mult decât atât, beneficiile consumului de polen crud sunt variate și impresionante. Acesta contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățește digestia, sprijină sănătatea cardiovasculară și crește nivelul de energie. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, polenul crud poate ajuta la prevenirea unor boli cronice și la combaterea efectelor îmbătrânirii. Acesta poate fi integrat cu ușurință în dieta zilnică, adăugând un plus de nutrienți cu fiecare porție. În continuare, vei descoperi care sunt etapele prin care acesta trece pentru a ajunge în forma sa finală de consum.

Iată cum este creat polenul crud și cât de important este acesta pentru a avea o sănătate optimă

  • Colectarea de către albine

Polenul este colectat de albinele lucrătoare de pe flori. Acestea își utilizează picioarele pentru a strânge polenul în granule mici, pe care le depozitează în coșulețele speciale situate pe picioarele posterioare. În timpul acestui proces, albinele amestecă polenul cu nectar și salivă, formând mici granule care sunt mai ușor de transportat.

  • Depunerea în stup

După colectarea polenului, albinele se întorc la stup, unde depun granulele de polen în celulele fagurilor. Aceste celule sunt ulterior sigilate cu ceară și servesc ca sursă de hrană pentru albinele tinere. Polenul depozitat în faguri este fermentat și se transformă într-un produs cunoscut sub numele de păstură, care este mai bogat în nutrienți.

  • Preluarea de către apicultori

Apicultorii utilizează site speciale pentru a colecta polenul crud direct de la albine. Aceste capcane sunt plasate la intrarea în stup și constau într-o rețea fină prin care albinele trebuie să treacă pentru a intra în stup. În timpul trecerii, o parte din granulele de polen sunt desprinse și cad în recipientele de colectare. Capcanele sunt proiectate astfel încât să nu afecteze negativ albinele sau activitatea stupului.

  • Curățarea și uscarea

Odată colectat, polenul crud trebuie curățat pentru a îndepărta eventualele impurități. Procesul de curățare implică, de obicei, cernerea polenului prin site fine și utilizarea aerului comprimat pentru a îndepărta praful și alte particule nedorite. După curățare, polenul poate fi uscat pentru a-i prelungi durata de viață, totuși această metodă duce la riscul pierderii unei părți din proprietăți. Cea mai recomandată metodă de prelungire a duratei de viață este păstrarea la congelator. 

  • Ambalarea și depozitarea

Polenul uscat este ambalat în recipiente etanșe pentru a preveni absorbția umezelii și pentru a-și păstra prospețimea. Polenul crud trebuie păstrat exclusiv în congelator. Imediat după recoltare, apicultorul îl introduce în congelator. În timpul transportului, lanțul de frig poate fi întrerupt, dar este esențial ca polenul crud să nu rămână la temperatura camerei sau în frigider mai mult de 7 zile în total. După 7 zile la frigider sau la temperatura ambiantă, polenul crud își pierde proprietățile, fermentând și acrindu-se. 

  • Consumarea

În cele din urmă, acesta poate fi consumat ca atare, adăugat în smoothie-uri, iaurturi, salate sau diverse preparate culinare. Mai mult decât atât, acest polen este bogat în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, având multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea digestiei. De asemenea, dacă ești în căutarea unor astfel de suplimente, îți poți alege preferatul din sortimentele de polen crud disponibile pe Apiland.ro, site care îți pune la dispoziție o multitudine de produse naturale.

În concluzie, procesul de creare a polenului crud este un exemplu minunat al cooperării dintre natură și apicultori. Astfel, polenul crud, datorită compoziției sale bogate, reprezintă un supliment alimentar valoros, care se poate integra perfect într-un stil de viață sănătos. 

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21:30
Fotbal, SUPERLIGA

ACS Petrolul 52 - Gloria Buzău

15-07-2024 , Scor: 1-1
19:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

22-07-2024 , Scor: 1-2
-
Fotbal, SUPERLIGA

ACSM Politehnica Iaşi - Gloria Buzău

27-07-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024 , Scor: 1-1
,

,Trending