Guvernanta corporativa pentru companiile private este un demers cu reale beneficii pentru firmele care activeaza in Romania, in conditiile in care complexitatea lumii afacerilor este intr-o continua evolutie, iar competitia este acerba. Orice avantaj poate fi o garantie a profitului, guvernanta corporativa reprezentand acel set de principii, reguli si practici care stau la baza conducerii, controlarii si directionarii activitatilor intr-un mod cat mai eficient si care, in acelasi timp, sa corespunda principiilor considerate importante in lumea actuala.
Simplul management al unei firme nu mai reuseste sa faca fata in prezent tuturor provocarilor, fiind necesara o abordare complexa cu privire la elemente precum relatia dintre factorii de decizie (consiliul de administratie, conducerea executiva si actionari) sau responsabilitatea fata de angajati, clienti si comunitatea din zona in care compania activeaza. Implementarea unor astfel de solutii este facila prin apelarea la firme de consultanta in afaceri, precum Mazars in Romania, care ofera servicii de guvernanta corporativa pentru companii private si pentru cele de stat.
Iata care sunt principiile de baza ale guvernantei corporative pentru companiile private!
- Un element actual, care se dovedeste extrem de valoros este integrarea digitalizarii si a tehnologiilor IT in luarea deciziilor la nivel corporativ. Aceste elemente reprezinta o provocare, insa in acelasi timp ofera o serie de oportunitati care nu pot fi trecute cu vederea. Companiile private utilizeaza tot mai adesea astfel de tehnologii pentru monitorizarea eficienta si in timp real a activitatii, dar si pentru implementarea unei transparente decizionale si a unei relatii corespunzatoare intre management si alte parti interesate.
- Securitatea cibernetica este un demers cu utilitate maxima, ce provine din cresterea dependentei fata de tehnologie. Riscurile in acest sens sunt majore din cauza numeroaselor amenintari cibernetice, care se pot finaliza prin scurgeri de date sensibile sau prin blocarea activitatii obisnuite. Guvernanta corporativa ofera in acest sens posibilitatea implementarii unor masuri de protectie corespunzatoare, cu ajutorul carora riscurile pot fi manageriate cu succes.
- O directie actuala este reprezentata de introducerea in luarea deciziilor a unor elemente de responsabilitate sociala corporativa. Campaniile de tip CSR (Corporate Social Responsibility) sunt folosite cu succes ca raspuns la presiunea din fata investitorilor si a consumatorilor in directia asumarii raspunderii companiilor fata de mediu, comunitate si angajati. In plus, responsabilitatea sociala este strans legata de sustenabilitate, concept din ce in ce mai integrat in guvernanta corporativa.
- Un element considerat de o importanta deosebita in cadrul guvernantei corporative este integrarea unor elemente de diversitate si incluziune. Companiile private care aleg sa incurajeze astfel de elemente sunt privite intr-un mod pozitiv de catre investitori si clienti, element ce reprezinta un avantaj competitional real. Integrarea unor persoane din categorii speciale ofera un prestigiu deosebit si accesul la facilitati oferite de statul roman.
- Guvernanta corporativa are printre elementele sustinute in mod special agilitatea organizationala. In conditiile in care economia actioneaza rapid, iar piata se schimba de la o zi la alta, este necesara adoptarea unor structuri si procese care sa permita adaptarea la conditiile de afaceri, astfel incat riscurile sa fie tinute sub control si oportunitatile sa fie transformate in profit.
In concluzie, evolutia continua a guvernantei corporative pentru a raspunde cu succes provocarilor actuale trebuie sa fie luata in seama prin implementarea unor directii actuale, ce ofera maximizarea sanselor de succes.
Surse foto: unsplash.com