Conectează-te cu noi

Național

Cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor. Cum s-a schimbat viața românilor din munți VIDEO

Avatar photo

Publicat

pe

Cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, sunt înconjurate de păduri seculare, pe culmile din Munții Poiana Ruscă. Modul de viață al localnicilor s-a schimbat radical față de cel din urmă cu câteva decenii.

În trecut, în apropierea fiecărei așezări din Munții Poiana Ruscă funcționau mine metalice și cariere de piatră, talc și dolomită, în care oamenii munceau.

Alte sate depindeau de exploatările forestiere din împrejurimile lor, iar creșterea animalelor le ocupa timpul multor localnici. Dealurile erau terasate și folosite ca pășuni și livezi, ori pentru cultivarea grâului și cânepii.

Cu timpul, terenurile lor s-au împădurit. Exploatările miniere au fost închise până la mijlocul anilor 2000, iar turismul este privit ca o alternativă pentru dezvoltarea satelor de munte din Ținutul Pădurenilor.

Satul Alun din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Localitățile Alun (video) și Vadu Dobrii din comuna Bunila sunt considerate de mulți români cele mai frumoase sate din Ținutul Pădurenilor.

Mai au doar câțiva locuitori, dar în ultimii ani au devenit mai accesibile odată cu modernizarea unor drumuri care îi aduc pe călători până în apropierea lor.

De aici, pe ultimii 5-10 kilometri, traseele continuă pe drumuri de pământ și pe drumuri forestiere, despre care autoritățile locale susțin că vor fi asfaltate în următorii ani, cu fonduri europene.

În Alun și Vadu Dobrii, mai multe case vechi au fost cumpărate de români din alte județe, iar noii proprietari au început să le renoveze pentru a le transforma în case de vacanță ori pensiuni.

Marmura a făcut din satul Alun (video) unul dintre cele mai căutate locuri din Ținutul Pădurenilor.

Peste 50 de case pitorești, mai vechi de jumătate de secol, îi întâmpină pe călători în satul Alun din Hunedoara, cea mai mică așezare, ca populație, a comunei Bunila din Ținutul Pădurenilor și una dintre cele mai mici din România.

Doar câteva gospodării sunt locuite permanent în satul Alun din Hunedoara, însă în ultimii ani, pe măsură ce localitatea din Ținutul Pădurenilor a devenit tot mai cunoscută, a revenit, treptat, la viață. Mai multe familii s-au întors la gospodăriile închise pe timpul iernii, pentru a-și lucra pământul ori pentru a-și renova casele.

Unii localnici țin stupi, alții au adus oi și măgari pe care îi cresc în gospodării sau le dau drumul la iarbă pe dealurile de la marginea satului.

Satul de marmură din Hunedoara

Alun nu duce lipsă de turiști, iar impresiile celor care îl vizitează sunt, în general, pozitive.

„A fost a doua vizită în Alun, după 40 de ani. Prima impresie a fost mult mai puternică, pentru că satul avea atunci fiecare casă locuită. Acum ele sunt folosite mai mult ca locuri de vacanță, iar pe timpul iernii rămân aici călugărițele ce au grijă de biserica de marmură și de bisericuța de lemn”, relatează Adriana, …

Citește articolul integral pe adevarul.ro

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL
17:30
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Suporter Club Oţelul Galaţi

31-03-2025
00:00
Fotbal, SUPERLIGA

AFC Hermannstadt - Gloria Buzău

05-04-2025
00:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACSM Politehnica Iaşi

12-04-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - FC Bihor Oradea

29-03-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

CSC Dumbrăviţa - AFC Metalul Buzău

05-04-2025
15:00
Fotbal, LIGA3

ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 - CSM Râmnicu Sărat

28-03-2025
17:00
Fotbal, LIGA3

CSM Râmnicu Sărat - CSM Adjud 1946

12-04-2025


Trending