VIDEO Dealul cu lilieci, vizitat doar pe furiș pe timp de pandemie.:”Vin prea puțini față de vremurile bune!”

Mai 19 06:09 2020 by infobaragan.ro

Zeci de curioși și-au făcut curaj și au vizitat pe timp de pandemie Dealul cu lilieci, de pe Valea Slănicului,fenomen de o frumusețe greu de descris în cuvinte. În anii trecuți, zona declarată drept rezervație naturala protejată, atrăgea cohorte de turiști.

În drumul spre Vulcanii Noroioşi sau Focul Viu se află o rezervaţie naturală unică în zonă, a cărei frumuseţe nu poate fi admirată decât un timp foarte scurt din an.

Vorbim despre Dealul cu Lilieci, unde această floare creşte spontan şi se găseşte în trei nuanţe. Zona este generoasă în atracţii oferite de natură însă pandemia a stricat planurile curioșilor.

În fiecare primăvară, natura le oferă localnicilor din Cernăteşti o adevărată comoară de flori, însă anul.acesta turiștii n-au îndrăznit să se apropie ca altădată de aceste tărâmuri binecuvântate.

Doar câțiva tineri au îndrăznit să viziteze culmea dealului care este colorată în această perioadă a anului de liliacul sălbatic care înfloreşte la sfârşitul lunii aprilie şi ţine câteodată până în iunie.

Până pe dealul de deasupra comunei Cernăteşti trebuie să parcurgi un drum de pământ, de circa patru kilometri.

Singura cale de acces este un drum destinat exploatării agricole format de-a lungul vremii de căruţele şi tractoarele cu care proprietarii de pământuri îşi lucrează culturile. „Anul acesta, datorită căldurii, liliacul a înflorit mai repede, la sfârşitul lunii aprilie. Din păcate, el nu a putut fi vizitat din cauza stării de urgență. Au fost prea puțini curioși care au riscat să ajungă aici“, ne-a precizat Ene Cătălin, un botanist din localitate.

În anul 2000, Dealul cu Lilieci a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional, iar de atunci, zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Se întinde pe aproximativ trei hectare şi se află în partea vestică a comunei Cernăteşti, pe Dealul Săpoca. Rezervaţia a fost înfiinţată cu scopul de a proteja specia floristică de liliac sălbatic Syringa vulgaris.

În cuprinsul rezervaţiei se mai întâlnesc diverse specii arboricole de stejar pufos, gârniţă, arbuşti cu specii de scumpie, mojdrean, cărpiniţă. De asemenea, se întălnesc şi specii ierboase de alior, măciuca ciobanului, ruşcuţă de primăvară, unghia găii sau cârcel. În popor, liliacul este supranumit şi „floarea memoriei“, care trezeşte amintiri uitate ce pot fi retrăite în totalitate. De asemenea, în tradiţia populară, este şi un simbol al atracţiei irezistibile, astfel că fetele care vor să se mărite trebuie să poarte floare de liliac, deoarece aceasta cheamă ursitul.

 


Sursa: infobaragan.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%