Sărbătoarea Micii Uniri, umbrită de pandemie. La mulți ani, România! La mulți ani români, multă sănătate!

Ianuarie 24 14:20 2021 by sanatateabuzoiana.ro

Cei 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859, când s-a făcut primul pas important pentru înfăptuirea Statului Național Unitar Român și însănătoșirea sentimentului de „neam și tară”, se sărbătoresc fără paradă militară și fără horă, din cauza restricților impuse de pandemie.

MIca Unire la Muzeul Județean Buzău -2019

De 162 de ani ne amintim cu emoție că la 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele Statului Unitar Român modern, prin unirea Țării Românești cu Moldova, deși visul românilor de a avea o singură țara dăinuia încă din vremea lui Decebal și Burebista și fusese înfăptuit pentru scurt timp la 1600, de Mihai Viteazul.

Acest vis a revenit în actualitate în perioada pașoptistă, iar după alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei, la 5/17 ianuarie 1859, acesta este ales și în Țara Românescă și proclamat Domn al Principatelor Unite. Noul stat creat primește numele România, iar în 1861 este recunoscut de Marile Puteri.

Deși scurtă (1859-1866), domnia lui Alerxandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului Guvern Unitar, ca și prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, Reforma electorală, Secularizarea averilor mănăstirești, Reforma agrară, Reforma învățământului.

Senatul României a adoptat, la 2... [Citește articolul integral pe sanatateabuzoiana.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%