Produsele bio, Cârnații de Pleșcoi și Covrigii de Buzău, vedete de “Ziua Recoltei”

Septembrie 29 15:07 2017 by buzau.net

 În acest an, organizatorii evenimentului “Tomna Buzoiana”, sărbătoare care va fi organizată în acest an în perioada 4-8 octombrie 2017 în complexul expozițional Drăgaica, își propun ca buzoienii din toate colțurile județului să fie răsfățați cu tot felul de delicatese culinare dar și cu produse bio, obținute în mod tradițional de micii producători în bazinele legumicole sau în fermele proprii.

Producători de brânzeturi, de preparate tradiționale din carne sau legume, vor fi de-a dreptul răsfățați pe parcursul celor cinci zile cât va dura evenimentul. Aceștia vor avea spații special amenajate pentru a participa în număr cât mai mare spre avantajul buzoienilor care vor putea să-și umple cămările cu bunătăți care vor fi consumate în timpul iernii.

De asemenea, vor fi expuse produse realizate de către specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă-SCDL Buzău, care vor prezenta soiuri de marcă recunoscute în toată Europa.
Micii producători din bazinele legumicole tradiționale ale județului Buzău vor avea spații special amenajate pentru a depozita o sumedenie de produse. Nu vor lipsi de la eveniment unicii producători din ţară ai cârnaţilor de Pleşcoi, un produs de marcă unic în țară cu o vechime mai mare de 2000 de ani.

Denumirea acestor cârnaţi vine de la localitatea Pleşcoi, acum parte a comunei Berca. Satul a fost menţionat pentru prima dată într-un document emis de voievodul Vlad Călugărul, la data de 24 aprilie 1484, în cetatea de scaun Târgovişte sub numele de ”Plăcicoi”.

Conform istoricilor, o primă atestare a legăturii dintre localnicii din Pleşcoi şi creşterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele unor negustori braşoveni sunt pomenite două transporturi de piei de oaie din Pâcle, un alt sat recunoscut din comuna Berca, şi Pleşcoi, în valoare de aproape 1.500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.

Numiţi iniţial cârnaţi de Buzău, prepararea lor din carne de oaie a fost legată de numărul mare de oi ce păşteau pe dealurile şi pe păşunile din Munţii Buzăului. Produsul era realizat mai în fiecare casă, se păstrau afumaţi şi uscaţi şi, împreună cu carnea sărată şi afumată, cunoscută astăzi sub numele de pastramă, erau, pentru localnici, unele dintre principalele produse ce constituiau rezerva de hrană conservată, care nu se altera.

Citeste mai mult pe stiridebuzau.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%