Cum va modica factura la caldura scumpirile gazului si electricitatii

Septembrie 29
12:06
2017
by buzau.net
Scumpirile anunţate pentru consumatorii casnici la gazul metan, dar şi la energia electrică, vor avea efecte directe asupra facturilor la încălzire în această iarnă, dar şi asupra costurilor producerii apei calde menajere în regim propriu pentru cei care posedă surse individuale de încălzire indiferent dacă acestea funcţionează cu gaz ori cu lemne. Şi asta pentru că, precum se ştie, atît în preţul căldurii, cît şi al apei calde menajere, există o componentă care o reprezintă consumul de curent electric folosit de pompele care împing apa caldă pe reţea.
Aşadar, din acest punct de vedere, în viitor vor fi afectaţi direct cetăţeni care îşi produc căldura şi apa caldă menajeră prin sisteme proprii, adică aceea care s-au debranşat de la sistemul centralizat. Ce se întîmplă, însă cu cei conectaţi la sistemul Regiei Autonome Municipale?
814 debranşaţi oficial
Interesant e că răspunsul la întrebarea de mai sus aduce o undă de speranţă celor care, dintr-un motiv sau altul, continuă să rămână branşaţi la RAM. Directorul Regiei, Constantin Tacea, a declarat pentru Şansa Buzoiană că, pînă la sfîrşitul anului, este exclusă orice scumpire a serviciilor prestate:
"În calitate de mare consumator, RAM are contracte ferme atît pentru gazul metan, cît şi pentru energia electrică. Concret, cel puţin pînă la 31 decembrie, preţul gigacaloriei nu va creşte. În aceste zile, ne aflăm în negocieri cu mai mulţi fuzrnizori, atît cel de curent, cît şi de gaz, graţie liberalizării pieţei pe aceste zone. Sperăm să obţinem nişte preţuri bune care să ne menţină pe piaţa de profil ca jucător şi de acum înainte", a spus Tacea.
Aceeaşi sursă a mai precizat că pînă la încheierea procedurilor de debranşare din această vară, adiuă la 15 octombrie, s-au înregistrat 814 cereri de deconectare faţă de o medie anuală de 200-220 de debanşări. Cu toate acestea, numărul evident mare de deconectări nu afectează grav activitatea RAM, care va funcţiona la paramentri şi în iarna care va veni curînd.
Cu cît vor plăti mai mult proprietarii de centrale
Vestea proastă vine însă pentru cei care au sisteme individuale de încălzire şi de producere a apei calde menajere. Pentru ei majorarea la gazul metan va fi cea anunţată de 6%, iar la curentului electric de 4%. Astfel că factura va creşte proporţional cu aceste sume anuţate. Preţul lemnelor de foc pare să rămînă cel de anul trecut, iar al GPL-ului sau al paleţilor încă nu se ştie dacă vor stagna sau vor creşte şi ele.
Sursa: sansanews.ro (Doru Gheorghiade)
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|