Peste 5.600 de angajați susțin declanșarea protestelor în Sănătate

Ianuarie 3 16:14 2019 by sanatateabuzoiana.ro
Peste 5.600 de angajați susțin declanșarea protestelor în Sănătate

Aceștia au semnat „Plugușorul Nedreptăților” – petiția prin care federația Solidaritatea Sanitară susține demararea acestor acțiuni – iar numărul susținătorilor crește de la o zi la alta.

După ce, în pragul Sărbătorilor de Iarnă, sindicaliștii de la federația Solidaritatea Sanitară acuzau guvernanții că doresc să le „fure” Crăciunul prin adoptarea unei ordonanțe care ar fi urmat să afecteze majorările salariale în cazul a peste 90% dintre angajații din sistemul public de Sănătate, aceștia au trecut la strângerea de semnături în vederea declanșării acțiunilor de protest. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că respectiva ordonanță a fost publicată pe data de 29 decembrie, fără respectarea regulilor de dialog social, acuzând obiceiul Guvernului de a adopta legi importante în perioada sărbătorilor și fără a-i invita în prealabil la discuții pe cei a căror soartă este hotărâtă de respectivele reglementări. Astfel, dacă înainte de Crăciun se vorbea doar de o intenție a Guvernului de a adopta Ordonanța de Urgență 114/2018, această ordonanță a intrat deja în vigoare de la 1 ianuarie 2019, iar sindicaliștii spun că cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajaţii din sănătate care nu au primit majorarea de salariu la 1 martie 2018, pe grila din 2022.

În consecință, deși salariile de bază vor crește în cazul unora dintre angajați, ordonanța  introduce totodată o serie de măsuri ce îi vor afecta pe majoritatea angajaților din Sănătate, fapt pentru care Solidaritatea Sanitară a decis să urmeze pașii necesari pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă. Astfel, a fost inițiată acțiunea de strângere de semnături pentru susținerea protestelor ce urmează a fi declanșate, petiția redactată de sindicaliști în acest sens fiind denumită „Plugușorul Nedreptățiților” și având atașată și o „notă de daune” pe care respectiva ordonanță le va produce în rândul salariaților din sănătate. Deși a fost publicată în penultima zi a anului, petiția a strâns în scurt timp peste 3.000 de semnături, iar numărul acestora a crescut și în zilele ce au urmat, ajungând în cursul acestei după-amieze la 5.670 de semnături, venite din toate colțurile țării, atât de la medici, cât și de la asistenți și personal nemedical. Totodată, nemulțumiții au posibilitatea să adreseze și „urările” lor pe adresa guvernanților, iar acestea reflectă în mare măsură aspectele semnalate de sindicaliști.


Sursa: sanatateabuzoiana.ro



Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%