Nadia Comăneci, sportiva secolului XX, împlinește astăzi 61 de ani

Noiembrie 12 20:25 2022 by buzau.net

Marea sportivă Nadia Comâneci împlinește astăzi 61 de ani. Prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la un concurs internaţional s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău.

Nadia Comăneci a câştigat 5 medalii olimpice de aur, 2 de aceeaşi valoare la Campionatele Mondiale (CM) şi alte 9 medalii de aur la Campionatele Europene (CE). Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25, din care, 16 de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii, scrie Agerpres.

Este supranumită "Zâna de la Montreal", după ce, în 1976, a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind 3 medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice din oraşul canadian. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de 7 ori).

Lucrarea "Campionii Secolului XX" (Bucureşti, Editura Fundaţia Rompres, 2000) notează că, în 1976, la Montreal, a avut loc afirmarea unei tinere gimnaste care a intrat imediat în paginile celebrei "Guiness Book", cu prima notă de 10 la gimnastică, din istoria Olimpiadelor, cel mai mare total în concursul individual compus - 79,275 din 80 puncte posibile, cea mai tânără campioană olimpică (triplă - la individual compus, paralele şi bârnă), la numai 15 ani.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%