Moşii de vară. Ce se face in aceasta zi pentru a avea spor si sanatate

Mai 26 10:05 2018 by buzau.net

Mosii de vara sau Sambata mortilor este o sarbatoare dedicata pentru pomenirea mortilor. Aceasta sarbatoare nu are o data fixa in calendarul ortodox, in acest an fiind pe 26 mai. Mosii de vara preced sarbatoarea populara a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Pasti, atunci cand Biserica sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh. La Mosii de vara se da de pomana pentru sufletele celor morti, iar pomana era data indeosebi in vase de lut speciale, folosite numai cu aceasta ocazie, numite si mosoaice. Sarbatorile Mosilor exprima un anume tip de intrepatrundere intre lumea celor vii, „lumea cu dor“, si lumea de dincolo, „lumea fara dor“, granita dintre cele doua lumi fiind, in conceptia inaintasilor nostri, extrem de permeabila, conform celor precizate de etnograful Marcel Lutic. La Rusalii, la 50 de zile dupa Pasti, se incheie ciclul sarbatorilor pascale.

Se spune ca incepand din Joia Mare din Saptamana Patimilor si pana la Rusalii, cerul, raiul si iadul sunt deschise. In acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viata vesnica au calatorit libere prin locurile unde au trait. In Sambata Mosilor de vara, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie sa se reintoarca in lumea de dincolo si sa-i paraseasca pe cei dragi. De aceea, credinta crestina spune ca este bine ca sufletele celor adormiti sa se intoarca linistite in mormintele din care au plecat si sa se impace cu aceasta situatie. Astfel, rudele celor comemorati trebuie sa le faca pomeni in aceasta zi.

Se dau de pomana cani, umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere, iar toarta acestora se impodobeste cu flori de tei si cu buchete de cirese. Din vremuri indepartate, la sarbatoarea Mosilor de Vara se implinesc ritualuri speciale, care incep chiar in dimineata Sambetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserica, pentru binecuvantare : coliva, colaci, vin si cirese.

In ziua praznicului, femeile nu au voie sa tricoteze sau sa toarca, pentru ca toti colacii dati de pomana nu vor ajunge la cei pomeniti, si „se intorc” in casa celor care i-au daruit. Crestinii care-si venereaza mortii, si respecta anumite traditii in gospodariile lor, vor fi sanatosi si se vor bucura de spor in munca lor pe tot parcursul anului.

De Mosi se duc la biserica frunze de nuc si ramuri de tei, iar dupa ce sunt binecuvantate de preoti, acestea se pun la streasina casei sau la icoana pentru a ocroti acea gospodarie de paguba si de boala. Mai mult, potrivit acestei datini stravechi, dupa ce au fost sfintite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindeca surzenia.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%