Legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale de la 500 de lei la 1.200 de lei a fost respinsă de Președintele țarii

Decembrie 30 14:27 2020 by buzau.net

Președintele țării cere reexaminarea propunerii legislative care ar duce la majorarea valorii indicatorului social de referință (ISR), de la 500 la 1.200 de lei (creșterea urmând să se facă în trei etape, până în 2023). O astfel de modificare, care influențează cheltuielile publice de asistență socială, ar trebui corelată cu noul buget al asigurărilor sociale (urmând ca și acesta să fie propus și adoptat în perioada aceasta), potrivit președintelui. De aceea, ajutoarele sociale nu vor mai crește de la 1 ianuarie (ISR urmând să crească la 780 lei, pentru 2021), așa cum ar fi fost cazul, dacă propunerea adoptată ar fi intrat în vigoare până la finalul anului.

Doar că președintele țării a cerut, în 24 decembrie, reexaminarea propunerii adoptate de parlamentari, pentru a se ajunge la o mai bună corelare între valoarea ISR, pe de o parte, și bugetul asigurărilor sociale, pe de alta. Adică parlamentarii ar aștepta să vadă noul buget și abia apoi ar lua decizia stabilirii majorării ISR, în funcție de felul cum ar urma să fie cheltuiți banii publici. Cu alte cuvinte, șeful statului nu critică, neapărat, cuantumul propriu-zis la care s-a ajuns, ci faptul că ar apărea riscul unor probleme financiare, dacă nu se ajunge la corelarea precizată, scrie infostiri.net.

Reexaminarea legii s-ar face în paralel cu procesul adoptării bugetului de asigurări sociale pe anul 2021, proces în care, potrivit Legii nr. 500/2020 a finanțelor publice, e implicat și Guvernul. Astfel, Guvernul ar fi implicat – chiar dacă indirect – în procesul stabilirii ISR, pentru 2021.

Majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei ar fi urmat să se facă, potrivit propunerii legislative (în forma trimisă, inițial, spre promulgare), în trei etape, și anume, valoarea ISR ar urma să fie:

la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei.

Ce e clar, în acest punct, e că, indiferent de hotărârea parlamentarilor (dacă vor decide să restabilească valoarea ISR, în funcție de deciziile bugetare sau vor lăsa textul intact), nu vom vedea o majorare de la 1 ianuarie 2021 a ISR, la 780 lei. Cel puțin pentru o perioadă. Astfel, ajutoarele sociale care sunt stabilite în baza ISR vor rămâne la același cuantum ca în prezent, în perioada imediat următoare, scrie avocatnet.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%