Calea Eroilor văzută de bloggerul Vlad Balan

Mai 27 13:26 2018 by buzau.net

Pentru cine nu știe, eu sunt din Buzău. E, și Buzău ăsta e un oraș care nu prea iese în evidență cu multe lucruri. Avem McDonald’s de prin 2000 și-un pic. Și un liceu foarte bun. Și-un stadion măricel. În rest gropi, semafoare multe și portoricani. În schimb, când am intrat aseară în Buzău, am zis c-am băgat ceva greșit pe Waze și am ajuns în alt oraș.

Intrarea dinspre Ploiești/București a devenit Calea Eroilor și arată incredibil. Strada trece pe lângă Cimitirul Eroilor, cel mai mare cimitir de război din România și pe lângă comandamentul Diviziei a 2-a (fosta Armată a Doua, adică băieții cu “pe-aici nu se trece” de la Mărăști).

Și pe strada asta a fost amenajată o “expoziție istorică în aer liber”. Adică de la un capăt în altul al străzii sunt panouri cu scene militare din istoria României. Care încep de la Războiul de Independență, apoi Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, perioada comunistă, revoluția din ‘89 și se termină cu perioada modernă, inclusiv scene din Afghanistan. Plus că are o zonă unde sunt comemorate toate țările implicate în Primul Război Mondial, indiferent de partea cui au luptat. Mi s-a făcut pielea de găină aici. Soldații sunt soldați indiferent în ce limbă primesc ordine.

Foarte, foarte, foarte frumos. Nu știu cine merită laudele pentru toată treaba asta, dar felicitări! Am stat azi noapte o ora și ceva citind tot.

Deci cui are drum prin Buzău și vrea să se dezmorțească un pic, îi sugerez să oprească la OMV-ul de la ieșirea spre Ploiești/București, să-și ia o cafea și-un ștrudel cu zmeură și vanilie și apoi s-o ia ușor la pas spre oraș, până la primul semafor. Dau eu cafeaua și ștrudelul dacă n-a meritat!

Vlad Bălan (vladbalan.ro)

 




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%