Blazonul Buzaului: Dragaica (II)

Iunie 18 08:35 2018 by buzau.net

Mi-e dor de Dragaica! Si mie, ce-i drept, insa am tot auzit zilele acestea de cand a inceput cel mai mare targ dintre tari, spunandu-se in diverse medii asa ceva. Dorul de Dragaica, imi explica prietena mea psiholog, arata ca buzoianul si-a asezat Dragaica la loc de cinste intre cele mai apropiate evenimente, oameni si fapte din viata sa. Simte Dragaica parte a propriei existente si este un aspect intrat in obisnuinta deja de 240 de ani, cati implineste in 2018 Dragaica noastra, motiv de a configura blazonul Buzaului.

In acest an, iarmarocul care se vrea a fi in scurt timp, are la baza producatorii de carnati iuti de Buzau, blanarii Aradului, Neamtului sau zonei de centru a tarii, comeriantii de comedii care, totusi, s-au inmultit de la un an la altul precum le-a sporit si pretul biletului pentru trei sau cinci minute de distractie altfel, dar si miticarii nostri pentru ale caror produse inainte de ora 10 este coada de peste zece metri. In fapt, imi explica un tarabagiu care si-a adus marfa proaspata din engros-urile Capitalei, cel care vinde mici este recunoscut pentru calitatea alimentelor oferite in tot anul, caci buzoienii care vand vechituri in Talcioc de la el mananca, e verificat destul si nu au avut efecte adverse. Tiganul rade si pleaca, are un client la palarii din plastic.

Astazi, sambata, 16 iunie si duminica, 17 iunie, la concurenta cu Bobas 2018, mitingul aerian de la Boboc, este Festivalul concurs national de muzica populara Benone Sinulescu, aflat la editia a doua. Celebrul Benone de la Siriu a invitat in festivalul care ii poarta numele, lucru rar in muzica populara romaneasca pentru o vedeta populara aflata inca in viata, nume mari ale scenei cu doine si tipurituri. De la ora 16, in weekend, buzoienii au pentru ce sa mearga in Dragaica. E alai mare cu vedete populare romanesti de prima mana.

 

Tot uit sa revin la Viorel Francu, scriitorul fost jurnalist care stie atat de bine cum e vorba din filele galbene de istorie despre Dragaica, targul care se muta in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea la Bancesti, cartier al comunei Simileasca, azi cartier al orasului Buzau. Alexandru Ipsilanti incredinta targul Episcopiei. 240 de ani de la prima atestare documentara. Si o dragoste greu de explicat pentru copilul care astazi intra in Dragaica cu ochii in telefon si nu la comediile care iti taie rasuflarea la doar cativa metri deasupra pamantului pentru ca intr-o alta secunda sa te relaxeze rapid!


Sursa: buzaulinreportaje.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%