"Primiți cu colindul?" Colinde vechi de peste 100 de ani, prezentate de grupurile tradiționale din județ (VIDEO)

Decembrie 19 11:12 2021 by sansanews.ro

“Primiți cu colindul?” Este întrebarea care se auzea în preajma sărbătorilor de iarnă peste tot în județul Buzău, dar în special pe ulițele satelor. Copiii și tinerii așteptau cu nerăbdare momentul în care se reuneau în grupuri, făceau repetiții ca totul să iasă perfect și apoi porneau la colindat. Odată cu trecerea anilor, numărul colindătorilor a scăzut. Prea puțini tineri aleg să păstreze tradițiile de sute de ani. O recunosc cu durere în suflet buzoienii care de zeci de ani colindă peste tot în țară și prezintă tradițiile buzoiene.

Grupul de Tradiții “Macoveiul”, din Padina, este unul dintre grupurile tradiționale de colindători din județ. De zeci de ani, membrii grupului, bărbați cu vârste de 60-70 de ani, colindă în Buzău, merg la festivaluri în județ și peste tot în țară. Buzoienii prezintă colinde vechi de peste 100 de ani, învățate de la bunici.

„Intru în rândul celor mai vechi componenți ai Grupului de Tradiții “Macoveiul”. Colindele pe care le prezentăm noi sunt colinde specifice zonei din care venim, adică specifice comunei Padina. Noi așa le-am preluat de la bătrâni. Colindele au cel puțin 120 de ani, pentru că de 60 de ani le-am cântat eu, iar bunicul meu mi le cânta când avea 60 de ani, deci garantat au peste 120 de ani. Ele se cântau de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă, mai precis în ziua de colinde, care la Padina are loc în seara zilei de... [Citește articolul integral pe sansanews.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%