VIDEO. UNESCO România ajută brâul de la Bisoca să iasă în lume

Decembrie 28 17:49 2022 by buzaulinreportaje.ro

Sunt deja cinci ani de când susținem demersul județului Buzău prin scrieri documentate și detaliate în paginile ziarului www.buzaulinreportaje.ro de a se ralia patrimoniului mondial, în primul rând cu Geoparcul Ținutul Buzăului, cu oameni de o inestimabilă valoare culturală și, mai nou, cu obiceiuri unice ce caracterizează definitoriu o comunitate. Exemplul este cel al Babei și Unchiașului, joc-teatru popular de la Mânzălești, dar și cel al brâului de la Bisoca jucat într-un stil unic precum floarea din lemnăria caselor muntenilor de aici sau modelul înscris pe cămașa populară, scrie buzaulinreportaje.ro.

O ladă de zestere a județului Buzău pe care am deschis-o alături de Madlen Șerban, secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO din aprilie 2021. Ocazia a fost prezența la Buzău, la Consiliul Județean Buzău, la primul workshop international organizat de UNESCO în țara noastră din 8 și până pe 11 noiembrie 2022.

Delegații UNESCO de la workshopul desfășurat la începutul lunii trecute la Buzău au fost primiți de către autoritățile județene în cadru festiv unde le-a fost prezentat unul dintre puținele dansuri populare autentice din zona Buzăului, unul atât de vechi și special precum zona din care provine – Bisoca. Ascendența brâului de la Bisoca este în UNESCO, iar noi am scris despre această intenție AICI.

Pentru că din grupul dansatorilor de la Bisoca fac parte și în acest moment, deja de zeci de ani, dansatori vechi, dar și unul dintre puținii instructor de dansuri populare din anii 1980, și anume Cosntantin Moise, bisocenii vor să alcătuiască repede dosarul cu care să aplice la Comisia Națională UNESCO.

Fapt pentru care am profitat de prezența la Buzău a lui Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a UNESCO pentru a discuta despre dorința bisocenilor, mai ales că oficialul UNESCO a avut privilegiul de a vedea dansul în același timp cu oaspeții străini la primirea de către reprezentanții județului Buzău.

Exemplul din interviul cu Madlen Șerba este, desigur, cel al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului care se dezvoltă excelent datorită susținerii financiare a Consiliului Județean Buzău și științific datorită specialiștilor din Asociația Ținutul Buzăului, dar și voluntarilor prezenți al fiecare demers din geoparc – voluntari fiind oamenii locului respective sau specialiști națioanli care se raliază unei acțiuni. Despre voluntari, secretarul general al UNESCO România spune așa:

România are două geoparcuri, Țara Hețegului și Ținutul Buzăului. Înainte de a reveni la brâul bisocean, ideal este să urmărim modelul celor două geoparcuri care se dezvoltă armonios. Revine Madlen Șerban cu detalii!

Așadar, voluntariatul este un as pe care Comisia Naționala a UNESCO îl va aplica și la obiective din patrimoniului mondial aflate în România, nu doar...

Citește articolul integral pe buzaulinreportaje.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%