Umbra lui Putin. La Bucuresti

August 21 00:00 2017 by opiniabuzau

Fără îndoială, subiectul ultimelor zile îl constituie pensionările masive din sistemele militarizate, unele pendinte de ordinea publică, altele de situaţiile de urgenţă, şi, celelalte, mai grav, de siguranţa naţională. Totul legat de termenul-limită de ieri, care va fi urmat, aşa cum se discută, de intrarea în vigoare a unei ordonanţe care ar pune stavilă creşterilor asimptotice ale pensiilor speciale. Şi pentru care ordonanţă, anumite voci spun că ar fi şi fost convocată sesiunea de urgenţă a Parlamentului.

Cu alte cuvinte, cine s-a pensionat până ieri, bineînţeles dacă face parte din categoriile privilegiate ale beneficiarilor de pensii speciale, este bun pensionat în condiţiile de până acum, cu avantajele legii aflate până ieri în vigoare. O lege care a creat, efectiv, monştri, din punctul de vedere nu doar al valorii unor pensii, ci şi din cel al ratei de creştere al acestora.

Astfel, o serie de pensii speciale au ajuns să se dubleze şi chiar să se tripleze în mai puţin de zece ani, ca urmare a legislaţiei avantajoase care prevede o indexare cu sută la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Acest sistem “spectaculos” de indexare a pensiilor a condus la situaţii în care un beneficiar de pensie specială, care îşi încetase activitatea la 1 iulie 2010, cu o pensie de 7.475 de lei, să beneficieze în prezent de o pensie de 20.046 lei, conform HotNews.ro, care citează surse guvernamentale. Un alt exe­m­plu este o persoană care a ieşit la pensie pe 5 august 2011 cu o pensie de 8.318 şi încasează în prezent 19.789 de lei. Şi este suficient să mai amintim de un alt beneficiar de pensie specială care s-a pensionat în aprilie 2014 cu 10.046 de lei şi care primeşte în prezent, după numai trei ani, o pensie dublă, de 19.575 lei, tot în urma aplicării sistemului special de indexare.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%