Sute de infecții nosocomiale, raportate de Spitalul Județean Buzău. Urmează investiții de 7,5 milioane de euro

”Există și vor exista. Trebuie să eliminăm cu totul ideea de a ascunde și de a băga sub preș”. Este concluzia Direcției de Sănătatea Publică Buzău de la care se pornește pentru a reduce riscul de infecții intraspitalicești în Spitalul Județean Buzău. Un obiectiv pe care unitatea medicală speră să-l atingă prin cel mai nou proiect care presupune investiții de 7,5 milioane de euro. Banii au fost accesați de Consiliul Județean prin Programul Național de Redresare și Reziliență, scrie sansanews.ro.
Infecțiile intraspitalicești au reprezentat întotdeauna o necunoscută. Și asta nu pentru că nu ar exista ci pentru că nu sunt raportate corect, fapt evidențiat cel mai bine în perioada pandemiei când numărul infecțiilor intraspitalicești a fost extrem de mic, în toate spitalele din țară, iar Buzăul nu a făcut excepție.
De exemplu, în anul 2021, Spitalul Județean Buzău a avut următoarele raportări:
Rata infecțiilor nosocomiale: 0,96%; Rata infecțiilor Clostridium difficile: 0,069% ; Rata infecțiilor microorganisme MDR: 0,35 % Numărul de probe analizate de microbiologie: 1.749 Gradul de ocupare al unității sanitare: 51,30%
În schimb, în octombrie anul acesta, unitatea medicală a declarat 1,36% infecții nosocomiale.
” Infecțiile nosocomiale există în toate spitalele din lume. Din 2014 când am venit eu la Spitalul Județean erau 0,1% infecții nosocomiale, ceea ce nu e normal. Ideea e că în toata țara se proceda la fel, media pe România este de 1,51%, iar la nivel european este de 4%. Spitalul a declarat, în luna octombrie, 1,36% infecții nosocomiale. E clar că trebuie declarate aceste infecții, nu avem cum să avem de 4 ori mai puține infecții față de nivelul european”, a spus Claudiu Damian.
Un fapt subliniat și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău potrivit cărora politica de ” a ascunde sub preș” trebuie înlăturată.
”Există întotdeauna și a existat politica de conștientizare a personalului medical, tocmai în ideea în care aceste infecții trebuie declarate și monitorizate, trebuie să eliminăm cu totul ideea de a ascunde și de a băga sub preș”, a spus Carmen Scântei.
De la începutul anului peste 600 de pacienți internați în Spitalul Județean au dobândit infecții intraspitalicești.
”Din punctul nostru de vedere, Spitalul Județean Buzău nu a creat niciodată probleme deosebite, noi suntem mult sub media pe țară, în primele 10 luni, la 21.515 persoane externate, avem 635 de infecții, adică 2,95%, față de incidența 6, cât este acceptat la o unitate spitalicească. Întotdeauna orice infecție cu caracter de infecție interioară se supraadaugă unei boli cronice preexistente, care se află într-un episod acut pe altă afecțiune. Oricât de simplă ar fi infecția sau oricât de prompt ar fi tratamentul, să ridice un risc de gravitate este normal, important este să nu înregistrăm decese, iar din fericire pentru noi, nu am înregistrat această situație”, a mai spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău.
Pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, unitatea medicală va demara un proiect amplu de investiții, cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean prin PNRR.
”Obiectivul general al proiectului vizează creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău în vederea reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale”, se arată în proiectul aprobat recent de consilierii...
Citește articolul integral pe sansanews.ro.
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|