Știați că Nicu Constantinescu fostul primar al Buzăului (1883-1905) a comandat construirea Palatului Comunal? | Merită distribuit mai departe! #stiatica

August 22 20:59 2017 by buzau.net
Fără îndoială, de numele primarului liberal Nicu I. Constantinescu se leagă cea mai profundă schimbare la faţă a Buzăului, începând de la aspectul urbei, continuând cu construcţii care, şi astăzi, reprezintă etaloane ale municipiului nostru, şi încheind cu ridicarea potenţialului economic al aşezării. Şi totul pe fondul unui buget soldat în permanenţă cu excedente, din care primarul a izbutit să achite împrumuturile la care a fost nevoit să recurgă pentru realizarea unor investiţii. Mai mult, spre deosebire de recenta noastră cunoştinţă Stan Săraru, Nicu I. Constantinescu a părăsit viaţa politică încărcat cu onoruri, care l-au însoţit până la ieşirea sa naturală de pe scenă.

Avocatul Nicu I. Constantinescu  (1840 - 21 aprilie 1905), după numele de dinainte de adopţie Nicu Chintescu,  s-a născut la Craiova, unde îşi va face studiile primare şi liceale, după care urmează, la Bucureşti, Facultatea de Drept. Este numit locţiitor de prefect la Brăila, membru al consiliului judeţean, funcţionează o perioadă ca avocat al statului, subprefect în judeţul Dolj, iar, din 1867, director al Prefecturii judeţului Buzău.

Se căsătoreşte cu Maria, fiica unui cunoscut comerciant buzoian, Nicola (Nae) Aur, naşi fiind domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena. Cuza era bun prieten cu Nicola Aur, francmason, originar din Piemont, refugiat în Muntenia după 1848. 

Nicu I. Constantinescu, un primar care a lăsat vistieria Buzăului mereu plină

După ce îşi ia licenţa, Nicu Constantinescu funcţionează ca avocat, perioada 1868 - 1883 fiind ani de afirmare atât ca membru al baroului buzoian, dar şi în viaţa politică, ca fruntaş liberal, ataşat însă curentului ideologic iniţiat de C. A. Rosetti, spre un anume democratism social. În scurt timp, se remarcă prin  însuşirile sale sufleteşti şi intelectuale, prin onestitate profesională şi politică, astfel că, din 1876, este ales membru în consiliul comunal, deputat în Parlament (de mai multe ori), iar, din 1883, primar al oraşului (1883 – 1888; 1889 – 1890; 1890 – 1892; 1895 – 1899; 1901- 1905), funcţie deţinută în perioada guvernărilor liberale, în exclusivitate până atunci, de Nae Stănescu. Nicu I. Constantinescu s-a impus, ca primar, nu numai în faţa cetăţeanului de rând, ci chiar şi în faţa adversarilor politici.

     În anul 1892, este ales  vicepreşedinte al Biroului dirigent al organizaţiei judeţene a P.N.L., iar în 1893, vicepreşedinte al Comitetului Ligii Culturale, secţiunea Buzău, şi delegat pentru a lua parte la congresele şi conferinţele Ligii. A candidat, în 1894, la alegerile pentru consiliul judeţean, iar, în 1900, din partea Colegiului I, pentru Cameră, cu menţiunea,  “fost primar,  fost deputat”. A fost decorat cu ordinele Steaua României, în grad de ofiţer (8 august 1887), Coroana României, în grad de cavaler (10 mai 1897) şi comandor (2 iulie 1904). Părăseşte scena politică în ianuarie 1905, odată cu venirea la putere a   conservatorilor. La 21 aprilie acelaşi an, încetează din viaţă.

     În perioada cât a fost primar, Nicu I. Constantinescu s-a preocupat de rezolvarea unor stringente probleme edilitare: lucrări de asanare, şoseluiri, pavaje etc., cât şi de aplicarea unui program de ridicare a potenţialului economic al oraşului, astfel că, în timpul primariatului său, bugetul s-a soldat întotdeauna cu excedente, cu care au fost achitate unele împrumuturi, la care a fost nevoit să recurgă.

Sursa: opinia.ro (Calin Bostan)

 




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%