Revoluția digitală și modul în care internetul a schimbat obiceiurile de consum!

Ianuarie 5 20:14 2023 by buzau.net

Revoluția digitală a reprezentat una dintre cele mai importante revoluții în evoluția vieții omului, după revoluția agricolă și cea industrială. A fost în perioada anilor 1950 – 1970 și a reprezentat trecerea de la tehnologia electronică analog la cea digitală, odată cu apariția și adoptarea calculatoarelor. Efectele acestei revoluții sunt trăite și resimțite și astăzi.

În prima fază au avut loc transformări importante în modul de comunicare. Iar astăzi am ajuns dependenți de tehnologie în toate activitățile noastre cotidiene. Tehnologia a ajuns să fie parte din noi, oferindu-ne numeroase avantaje în munca de zi cu zi, dar în același timp ne-a schimbat foarte mult modul în care interacționăm și obiceiurile tradiționale.

Internetul Web 2.0 nu mai era preocupat doar de schimbul de informații, ci a devenit un instrument multidisciplinar sofisticat care peermite oamenilor să creeze conținut, să comunice între ei și chiar să scape de realitate. Astăzi, putem trimite date de la un capăt la altul al lumii în câteva secunde, să facem prezentări online, să trăim jocurile ca și cum ar fi lumi paralele și să folosim imagini, videoclipuri, sunet și text pentru a ne împărtăși viața reală, identitate autentică. Poveștile personale devin publice, iar problemele locale devin globale.

Datoritp tehnologiei și internetului, s-a schimbat modul și rapiditatea cu care circulă informația. Multe dintre meseriile elitiste, cum ar fi cea de jurnalist, au ajuns să poată fi practicate de orice individ cu acces la internet. Oricine poate fi martorul unor evenimente și să le poată relata în timp real pe internet.

Și asta nu e tot. Internetul a schimbat viața fundamentală a omului. Suntem tot mai dependenți de tehnologie și internet, de lumea virtuală, în ciuda faptului că am devenit tot mai distanți în lumea reală, cea offline.

Am ajuns să fim mult mai comozi, dar în același timă să ne dorim lucruri mult mai repede. Vrem ca totul să se întâmple ACUM, dar în același timă ne dorim ca toate aceste acțiuni să le putem face cât mai ușor și confortabil din propria casă.

Odată cu evoluția tehnologiei, au apărut numeroase gadgeturi care ne-au facilitat această transformare. Practic smartphone-ul este o extensie a noastră, un gadget indispensabil din activitatea cotidiană, dar și din modul nostru de a trăi și de a fi. Am ajuns să plătim aproape orice prin intermediul telefonului și asta pentru că serviciile bancare au migrat în zona digitală, iar cardurile au fost înrolate în diferite aplicații de mobile.

Nu de puține ori, am auzit celebra replică ”pe vremea mea” emisă de persoane născute înainte de anii ”80 – ”90. De cele mai multe ori, această zicală era însoțităt de diferite alte exemple și explicații din obiceiurile din acele vremuri, care par ireale, dar să nu uităm că totuși au trecut doar puțin peste 30 de ani de când omenirea a început să se digitalizeze.

Datorită internetului și al digitalizării, s-a schimbat industria de gaming și gambling. Prin dispariția barierei tehnologice și sociale, oamenii au început să aibă acces la jocurile de cazinou și la această industrie elitistă. Astăzi nu mai trebuie să vă deplasați într-un cazinou real, stradal, pentru a vă putea încerca norocul la unul dintre jocurile preferate. De exemplu puteți practica blackjack online direct de pe telefonul mobil, economisind astfel timp, bani și alte resurse care în mod normal le-ați fi consumat pentru a vă deplasa într-o locație de cazinou clasic.

Cazinourile online au integrat diferite tehnologii moderne pentru un plus de experiență oferit jucătorilor. Cu siguranț sunt pasionați de gambling care încă mai merg în cazinourile stradale pentru atmosfera de acolo, pentru socializare, joc în echipă, serviciile de catering gratuite, muzică live și multe altele, care momentan nu au putut fi adaptate mediului digital. Cu toate acestea, la nivel de jocuri, platformele digitale au reușit să creeze un mixt de experiențe, astfel cei pasionați pot opta să practice jocuri de masă în online, dar cu dealeri live. Astfel jocuri pentru poker, blackjack, ruleta pot fi jucate din confortul propriei case, dar într-un regim de interacțiune ca în cazinourile clasice.

Astăzi preferăm să zapăm printre sutele de canale TV sau prin aplicațiile de streaming live în căutarea filmelor preferate. Am început să petrecem mult mai mult timp în fața detelvizoarelor, urmărind cele mai noi filme și  seriale, în detrimentul mersului la cinema. Dacă în trecut, era o adevărată sărbătoare ieșitul cu prietenii la cinematograf, astăzi a rămas doar un moft pe care-l face ocazional. Tehnologia a revoluționat industria cinematografică, oferindu-ne avantajul de a urmări din confortul propriului cămin cele mai noi, cele mai interesante și celebre filme și seriale ale momentului.

Și dacă tot petrecem așa de mult timp acasă sau la birou, digitalizarea ne-a schimbat modul în care gătim și preferăm si luăm masa. În prezent, tot mai puține persoane gătesc frecvent acasă pentru că din câteva click-uri putem primi la ușă mâncarea preferată. Putem spune că și HoReCa a evoluat și s-a transformat prin prisma tehnologiei. Nu au dispărut restaurantele sau cafenelele, dar nici nu putem spune că se iese cu o frecvență crescută. Poate faptul că au devenit mai accesibile pentru mulți dintre noi, a însemnat un plus pentru această industrie.

Inclusiv cumpărăturile pot fi făcute cu ajutorul unor firme specializate în aprovizionare. Prin intermediul unei aplicații, puteți să vă generați coșul zilnic și în câteva zeci de minute să-l aveți acasă. Totul a devenit extrem de practic, dar și comod. Shoppingul nu ar mai trebui să fie o povară pentru cei ce nu au chef să meargă în magazinele fizice și să caute produsele dorite printre rafturi.

Iar viitorul cu siguranță este imprevizibil și revoluționar. Ceea ce trăim astăzi, în trec părea SF. Ceea ce astăzi considerăm SF, probabil în viitor va fi realitate. Cu siguranță noile tehnologii își vor pune amprenta pe viața noastră cotidiană, pe obiceiurile de consum și obiceiurile casnice. Deja adoptăm tot mai mult realitatea augmentată, realitatea virtuală și inteligența artificială. Tehnologia ne-a ușurat mult viața, a redus mult unele riscuri, dar în același timp, putem spune că ne-a făcut să ne distanțăm unii de alți. 




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%