REPORTAJ: Editia a II-a Buzau Fest a luat sfarsit | Peste 20000 de oameni au participat (VIDEO)

Buzau Fest, la cea de-a doua editie a debutat joi seara cu o impresionanta parada cu torte ce a pornit de la Catedrala, apoi a continuat pe Bulevardul Unirii, Bulevardul Nicolae Balcescu pana la Parcul Crang. Ceremonia oficiala de deschidere a avut loc vineri in jurul pranzului prin parada portului popular buzoian.
Evenimentul a continuat cu prezentari si demonstratii militare facute de catre membrii Gărzii Apulum ce este alcătuita din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane. Garda Romană de la Apulum a fost lansată oficial în 2012 si este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia. Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura. Pe cap, ei poartă căști confecționate din fier, cu protecție la gât, iar în mâini țin arme de împungere și scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei.
Armata lor este condusă de un general și un centurion, cel din urmă dând comenzi constant. Dacii, fioroși și răi, poartă coifuri, cămăși de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcași, iar alții au săbii cu lame lungi și încovoiate, cu tăișul pe interior. Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin mușchii lor, forță și vână, iar dansatoarele prin feminitate și senzualitate. După prezentări, au urmat confruntări, lupte corp la corp între gladiatori și în grup între daci și romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câștigători fiind spectatorii care au primit o lecție de istorie vie asa cum ne a spus si liderul garzii, Liviu Zgarciu.
La astfel de reprezentații, publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă dorește moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăișul la gât, sau chiar să-i învie pe romanii și dacii decedați în lupte. De multe ori, copiii, încurajați de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaților. O astfel de situație a avut loc și sambata când, un copil din public a fost invitat sa ajute la ridicarea unui soldat roman pus la pământ si spre deliciul publicului a strigat la microfon ”scoală-te, băi!”. Prima seara s-a incheiat cu un spectacol sustinut de maestrul Botgros impreuna cu ansamblul folcloric Lautarii din Chisinau dar si de Ion Paladi. In tot acest timp autobuze etajate efectuau curse gratuite, din ora in ora, pe traseul Buzau- Monteoru si retur. Festivalul s-a incheiat cu recitaluri sustinute de interpreti locali care au pregatit publicul pentru spectacolul oferit de Loredana iar festivalul a luat sfarsit cu un impresionant foc de artificii.
Cristina Negru
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|