Probleme în agricultură din cauza vremii atipice. Stratul de gheaţă de pe plante ajunge la un centimetru grosime

Martie 20 10:11 2018 by buzau.net

Vremea deosebit de rece pentru această perioadă şi mai ales îngheţul putenic la nivelul solului dau mari emoţii agricultorilor din aproape toată ţara. Temerile sunt confirmate şi de specialiştii în horticultură, care spun că gerul târziu ameninţă legumicultura, culturile de cereale, pomii fructiferi şi viţa de vie. Pe de altă parte, temperaturile scăzute aduc şi avantaje.

Gerul şi îngheţul din martie vor produce pagube în agricultură, spun specialiştii, iar cei mai afectaţi vor fi legumicultorii ale căror culturi înfiinţate în toamnă au apucat să intre în vegetaţie.

Ploaia îngheţată a creat un strat de până la un centimetru grosime de gheaţă pe tulpină şi frunze, care provoacă asfixierea plantei.

”Este un îngheţ târziu, care afectează foarte mult plantele înfiinţate în toamnă. O parte din masa vegetativă va fi distrusă de acest polei, acest strat de gheaţă care îmbracă foarte etanş solul şi plantele. Acestea vor suferi în primul rând din punct de vedere al calităţii. Şi culturile de câmp, cele avansate, sunt în suferinţă. S-a format un strat puternic de gheaţă care va asfixia frunza dacă va rezista mai mult timp. Acesta este foarte periculos pentru plante, mai periculos decât gerul sau zăpada”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău.

Citeste mai mult: stiridebuzau.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%