Primul transplant de inimă, efectuat acum 54 de ani, de chirurgul sud-african Christian Barnard

Decembrie 3 13:27 2021 by sanatateabuzoiana.ro

Beneficiarul transplantului a fost Louis Washkansky, un bărbat de 54 de ani, care a primit inima unei tinere de 25 de ani care și-a pierdut viața în urma unui accident de circulație.

La 3 decembrie 1967, în spitalul „Groote Schuur” din Cape Town, chirurgul sud-african Christiaan Barnard, care coordona o echipă formată din 31 de specialiști, a efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, a fost un bărbat de 53 de ani, care suferea de diabet și de grave probleme cardiace. Donatorul a fost o tânără de 25 de ani care a decedat în urma unui accident de circulație. Medicii au reușit să îi convingă pe părinții lui Denise Darwall să doneze inima acesteia pentru o procedură chirurgicală nouă.

Chirurgul Christiaan Barnard a folosit o tehnică descoperită de un grup de cercetători americani în anii ’50  (doctorul Norman Shumway fiind primul care a realizat cu succes un transplant de inimă la un câine).

În următorii ani, tehnica a avansat, fiind creat și un tratament medicamentos care să prevină respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operațiile, iar la sfârșitul anilor ’70, pacienții săi au reușit să trăiască și cinci ani după transplant. În ultima jumătate de secol, milioane de oameni au primit șansa la o nouă viață prin transplant cardiac.

Impactul primului transplant din istorie a fost descris de dr. Christiaan... [Citește articolul integral pe sanatateabuzoiana.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%