Preparatul care n-ar trebui să lipsească din nicio cafenea din Buzău și pe care toată lumea l-a uitat

Mai 6 13:59 2022 by buzau.net

Buzăul nu are politici de promovare integrată a valorilor culturale și artistice pe care să le alăture în promovarea turismului local, iar o lipsă a strategiei de acest tip se va vedea în anii următori în nivelul de dezvoltare a turismului, implicit a economiei județului, în ansamblu. Semnalul vine de la senatorul liberal Vlad Mircea Pufu, după o interpelare recentă către miniștrii Culturii și Turismului. Răspunsurile venite de la cele două ministere arată că Buzăul are o bogăție uriașă de obiective de patrimoniu, dar nu are niciun proiect coerent în care acestea să fie integrate.

”Am citit, zilele trecute, o știre venită din județul vecin, Brăila, unde 16 conace vechi vor fi introduse în circuitul turistic. Proiectul este aflat într-o fază incipientă, dar arată că se poate, iar impactul pe care îl va avea va fi major: economic, social, cultural, turistic. https://jurnalbr.ro/…/traseul-conacelor-brailene-16…/ ” scrie senatorul PNL pe contul său de Facebook, scrie sansanews.ro.

O propunere de integrare a conacelor și caselor vechi boierești în trasee turistice a fost formulată încă de la momentul instalării Guvernului PNL-PSD, la audierile miniștrilor în comisiile parlamentare de specialitate:

”Încă de anul trecut, când au avut loc audierile miniștrilor în comisiile de specialitate, i-am propus ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pe atunci candidat pentru acest portofoliu, să aibă în vedere un program național, în colaborare cu Ministerul Turismului, în vederea restaurării și punerii în valoare a edificiilor care au o valoare culturală inestimabilă pentru România.” mai spune liberalul Vlad Mircea Pufu, membru în comisia pentru Cultură a Senatului.

În momentul de față, alte județe din România au deja proiectele pregătite pentru includerea unor obiective istorice sau de artă în trasee turistice care vor fi promovate la nivel național, intens. Buzăul nu a făcut încă o astfel de selecție și nici nu a există informații că ar fi inițiat demersuri în acest sens.

Un ultim tren pe care autoritățile locale și județene îl pot prinde pentru a derula proiecte de acest fel este PNRR care va finanța, la nivel național, înființarea și promovarea a 12 trasee turistice, cu valori culturale, de artă și istorice. În același timp, programele operaționale aflate în derulare până în 2027, cu fonduri europene, constituie o oportunitate.

Pentru ca lucrurile să capete sens și concretețe, este nevoie de o viziune, mai atenționează senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu care arată spre Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și celelalte primării din județ, precum și către alți actori interesați să elaboreze politici de promovare integrate, urmând triada turism-cultură-artă.

”La noi sunt fragmentate lucrurile…nu avem un traseu integrat. De exemplu, mi-ar veni în minte traseul Alexandru Marghiloman. Pentru că Alexandru Marghiloman este o poveste, până la urmă, și dacă știi să o vinzi, putem aduce aici un număr impresionant de turiști.” spune senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu.

Un plan pentru promovarea integrată a turismului buzoian ar trebui să țină cont și de alte elemente, dar să fie însoțit și de politici de marketing. Un element pe care tot senatorul PNL îl sugerează este cafeaua preferată a lui Alexandru Marghiloman, celebră în epocă, pe care nici o cafenea locală nu a introdus-o în meniu:

”Mă refer la cafeaua Marghilomana pe care, în Buzău, văd, nu o vinde nimeni. Eu m-aș fi așteptat ca această rețetă care are o istorie să fie în toate cafenelele din Buzău. Pentru că este o amprentă locală și o astfel de formula în zona unui meniu nu o potae vinde decât un antreprenor din Buzău.”

Despre rețeta după care se prepara celebra cafea Marghilomana, sansanews.ro a scris AICI .




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%