Pomii și arbuștii fructiferi, înlocuiți cu plante exotice. Soiuri aduse de pe meleaguri îndepărtate, testate la Stațiunea Pomicolă Istrița - Info Baragan

Iulie 23 08:39 2022 by infobaragan.ro

Clima din ce în ce mai caldă ne va da posibilitatea să creştem plante exotice în propria grădină. O spun cercetătorii Stațiunii Pomicole Istrița, care pregătesc deja câteva soiuri aduse de pe meleaguri îndepărtate. Rezultatele se văd, astfel că în curând vom mânca, de exemplu, fructe de baby kiwi, banana nordului, kaki sau curmal chinezesc, toate crescute în sol românesc, scrie infobaragan.ro.

Un institut de cercetare din subordinea Universității de Științe Agricole (USAMV) București sare în ajutorul fermierilor români care au de gând să înlocuiască pomii și arbuștii fructiferi cu plantații exotice.

Este vorba despre Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos, județul Buzău, unde sunt în curs de aclimatizare câteva plante aduse de pe alte continente.

„În pepinieră, avem un lot cu rodie, o specie care provine din zona mediteraneană, apoi avem kaki, care provine din Asia, urmează curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia”, ne spune Andrei Tabacu, cercetător Stațiunea Pomicolă Istrița.

Unul dintre fructele aclimatizate în staţiunea buzoiană de cercetare, care deja dau semne că pot fi cultivate cu succes în România, este kaki. Fructul devine portocaliu la coacere și nu diferă mult de cel pe care-l găsim acum în supermarketuri.

„Este un soi care nu are sâmbure, se consumă ca atare, iar ca și recoltare sperăm să o avem prin septembrie”, explică cercetătorul buzoian.

Pe un lot din plantaţia...

Citește articolul integral pe infobaragan.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%