Legea care obliga firmele să plătească salarii minime în funcție de studiile angajaților, declarată neconstituțională

Iulie 15 10:55 2020 by buzaumedia.ro

Curtea Constituţională a României a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, transmite Agerpres. Legea fusese inițiată și votată de PSD, la presiunea sindicatelor, și stabilea coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă.

La momentul adoptării legii, Florin Jianu, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) declara că introducerea unor coeficienţi de ierarhizare a salariului minim va conduce la stabilirea a 11 categorii de salariu minim, ceea ce contravine prevederilor constituţionale. El a mai spus că demersul Parlamentului referitor la coeficienţii de ierarhizare reprezintă o încălcare a atribuţiilor Guvernului, puterea executivă fiind cea care stabileşte prin hotărâre nivelul salariului minim.

Legea a fost atacată la CCR de USR și PNL.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au constatat că legea încalcă prevederile art. 111 alin. (1) şi art. 138 alin. (5) din Constituţie.

La începutul lunii iunie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională,... [Citește articolul integral pe buzaumedia.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%